geld zaken op orde

Op rijk worden staat geen leeftijd. Maar er zijn een aantal geld zaken die je op orde moet hebben wil je eraan beginnen. Hoe jonger je onderstaande zaken op orde hebt, hoe groter de kans dat je rijk zal worden.

# 1. Weet waaraan je je geld uitgeeft

Zelfs wanneer je niet goed bent in wiskunde, is het toch handig en zelfs noodzakelijk om te weten waaraan jij je geld aan uitgeeft. Moderne bank apps hebben al een overzicht van je uitgaven. Noteer ze in een Excel samen met je cashuitgaven. En dan kan je de eenvoudige som maken: inkomsten – uitgaven = ?? Dit zou dan een positief getal moeten zijn.

# 2. Spaar 20% van je inkomen

Wanneer je erin slaagt om 20% van je inkomen te sparen, zet je jezelf op weg naar financiële onafhankelijkheid en moet je later niet meer wakker liggen van je financiën. Lijkt 20% te veel, begin dan bij 10% en spaar ieder kwartaal 1% meer. Zo zit je na 2,5 jaar ook aan 20%.

# 3. Begrijp je relatie met geld

Hoe je omgaat met geld, hangt dikwijls van je ouders af. Het is belangrijk om te weten hoe je relatie met geld is. Wil je zoveel mogelijk sparen? Of wil je geld gebruiken om te investeren? Of misschien wil je het gebruiken om je dromen waar te maken? Het belangrijkste is dat je weet wat je ermee wilt doen.

<< Interesse in dividendaandelen? Volg ons hier >>

# 4. Begin te sparen voor je pensioen

Wanneer je nog jong bent, denk je vaak niet aan je pensioen. Toch is dat het beste moment om ermee bezig te zijn. Het geld dat je aan de kant kan zetten voor je pensioen, brengt het meeste op op jonge leeftijd omdat het de meeste tijd heeft om te groeien. Ook heb je als jongere meestal minder financiële verplichtingen zodat je gemakkelijker geld kan vrijmaken.

# 5. Stel doelen

Net als je relatie met geld belangrijk is, moet je ook doelen durven stellen. Doelen helpen om de motivatie te behouden. Het zorgt er ook voor dat je op het juiste pad blijft. Je weet wat je moet doen wanneer je weet waar je naartoe gaat.

Bron: CNN Money