Grootste fraudeurs

Wie kent er Bernie Madoff nog? Midden in de financiële crisis werd de man ontmaskert als een oplichter. Madoff, die het reilen en zeilen van Wall Street kende als zijn broekzak, zou zijn investeerders voor zo’n $20 miljard hebben opgelicht. Maar Madoff is zeker niet alleen, de geschiedenis staat bol van oplichters. Dit zijn de grootste.

# 1. Charles Ponzi

Charles Ponzi heeft zijn naam gegeven aan het piramidespel ook ‘ponzi scheme’ genaamd. Het werd een van de grootste fraudezaken ter wereld, al begon alles met een postzegel. In 1919 kreeg je bij een overzeese brief nog een IRC, een soort coupon om een antwoord terug te sturen. Charles Ponzi kocht IRC’s in een land en verkocht die voor een hogere prijs in een ander land.

Zo vond hij investeerders die mee deden met zijn handel. Maar in plaats van het geld te gebruiken om IRC’s te kopen, gebruikte hij het geld om andere investeerders te vergoeden. Hij werd gevat in 1920 en zou naar schatting tussen $7 miljoen en $20 miljoen gefraudeerd hebben.

# 2. Nicholas Cosmo

Nicholas Cosmo werd niet een maar twee keer veroordeeld voor fraude. Nadat hij al 21 maanden in de gevangenis had gezeten voor fraude richtte Cosmo in 2000 Agape World Inc op. Tussen 2003 en 2009 zou hij investeerder om de tuin hebben geleid door zogenaamd te investeren in korte overbruggingskredieten aan kleine bedrijven. Uiteindelijk mocht Cosmo een extra 25 jaar naar de gevangenis wegens fraude van $400 miljoen.

# 3. Lou Pearlman

Lou Pearlman lanceerde in de jaren ’90 de carrières van enkele boy bands waaronder de Backstreet Boys en ’N Sync. Rond deze boy bands spon hij een web van oplichtingen. Pearlman zou zo’n 1.700 investeerders hebben opgelicht voor een bedrag tussen $300 miljoen en $500 miljoen. In 2007 werd hij gearresteerd en veroordeeld tot 25 jaar gevangenis.

# 4. Bernie Madoff

Bernie Madoff hoort zonder twijfel thuis tussen de grootste oplichters allertijden. De man zit momenteel een gevangenisstraf uit van 150 jaar. Madoff zou 2 hooggeplaatste medewerkers verteld hebben dat ‘alles een grote leugen was’.

De verliezen van zijn piramidespel werden eerst geschat op $50 miljard maar zouden eerder in de buurt van $20 miljard liggen. Tot op heden werd er bijna de helft van gerecupereerd.

# 5. Tom Petters

Tom Petters was het meesterbrein achter een ponzi van $3,65 miljard. Hij overtuigde investeerders dat hij goederen kocht en ze weer verkocht met een winst. In realiteit gebruikte hij het geld van nieuwe leden om oudere leden te vergoeden, een klassiek piramidespel. Hij zou dit 10 jaar hebben volgehouden en kreeg daarvoor een gevangenisstraf van 50 jaar.

Bron: Time Money