Beleggen met ETFs

Actief beheer is tegenwoordig niet alleen weggelegd voor de grote fondsenbeheerders. Met een handvol ETFs kan u zelf aan de slag. U kan ze kopen en verkopen met een muisklik. Net zoals een aandeel, maar dan wel een volledige sector. Het zijn fondsen die noteren als aandelen.

ETFs zijn nog relatief jonge producten, maar de industrie groeit als kool. Op korte termijn zijn ze zelfs uitgegroeid tot een onmisbaar instrumenten voor iedere portefeuille.

Beleggen in ETFs heeft 5 belangrijke voordelen waar u als particuliere belegger van kan profiteren.

# 1. Diversificatie

ETFs hebben, net als beleggingsfondsen, een groot voordeel ten opzichte van aandelen: diversificatie. Je kan in een handomdraai de beste aandelen uit een sector of een index kopen.Meer diversificatie verlaagt het risico.

# 2. Kosten

ETFs hebben over het algemeen lage kosten, meestal tussen 0,25% – 0,75% per jaar. Veel beleggers onderschatten de impact van kosten. Hoe lager de kosten, hoe meer winst u voor uzelf kan houden.

# 3. Geen minimum vereiste

Beleggen in ETFs vereist geen minimumbedrag. Het kan bij wijze van spreken al vanaf €1.Iedereen, van kleine tot grote belegger, kan zijn portefeuille actief beheren.

# 4. Dividend keuze

Het dividend dat de beheerders van een ETF ontvangen, wordt altijd aan u uitgekeerd. Maar dat hoeft niet. Sommige ETFs herinvesteren het dividend automatisch. Dit is de manier waarop Warren Buffett miljardair geworden is. Herinvesteren van dividenden is optimaal gebruik maken van de kracht van samengestelde interest.

# 5. Belastingvoordeel

Niet onbelangrijk is ook het belastingvoordeel dat ETFs hebben. Door de structuur van de ETFs genieten deze instrumenten van belastingvoordelen die de gewone belegger nooit kan krijgen. En voor de Belgische beleggers is er het extra voordeel dat ETFs niet onderworpen zijn aan de speculatietaks!