Chinese aandelen kopen

Wanneer aandelen uit groeilanden momentum krijgen, zijn ze dikwijls niet meer te houden. 2016 was opnieuw een overgangsjaar voor aandelen uit groeilanden, maar alles wordt in gereedheid gebracht om in 2017 fors te knallen. Dat blijkt alvast uit de vooruitzichten van de Templeton Emerging Markets Group onder leiding van Mark Mobius – dé specialist in groeilanden.

De economische groei van de groeilanden zal in 2017 verder aantrekken. Grote landen als Rusland en Brazilië kruipen uit het dal terwijl China stabiliseert. Groeilanden liggen nog ver achter op de westerse landen wat het bbp per inwoner betreft. Er is dus nog veel ruimte om (snel) te groeien.

BBP per inwoner

Er zijn 3 sleutelelementen voor een sterk economisch jaar voor de groeilanden:

  • Nijverheidslanden creëren weer een overschot terwijl het tekort bij de grondstoffenlanden afneemt.
  • De schulden ratio’s liggen beduidend lager dan bij de westerse landen. Dit zorgt voor een stabiele en houdbare economische groei.
  • De rentevoeten liggen er nog hoog waardoor centrale banken meer ruimte hebben om een flexibel beleid te voeren indien dat nodig is.

De zoektocht naar rendement

De vele negatieve rentevoeten in het westen zorgen ervoor dat beleggers steeds meer naar de groeilanden kijken. Het gemiddelde dividendrendement bedraagt 2,5% voor de MSCI Emerging Markets Index. Voor het eerst in 3 jaar vloeit er terug geld naar deze fondsen, onder andere door dat aantrekkelijke rendement.

Daarbij komt dat aandelen uit de groeimarkten met een forse korting noteren ten opzichte van de rest van de wereld, zowel op basis van de koers/winstverhouding als de koers/boekwaarde. Maar de trend is aan het keren. (Linkse grafiek) Ook de Return on Equity ligt voor het eerst in jaren terug boven dat van de rest van de wereld.

Waardering aandelen groeilanden

Favoriete aandelen uit de groeilanden

Volgens Templeton zijn vooral bedrijven uit de consumentensector en IT interessant. Consumentenbedrijven profiteren van de groeiende welvaart terwijl de IT-sector steeds competitiever wordt ten opzichte van het westen. Ook aandelen uit de grondstofsector kunnen interessant zijn.

Ten slotte is er een voorkeur voor small-cap aandelen omdat deze bedrijven snel groeien waardoor ze minder afhankelijk zijn van macro-economische omstandigheden.

Bron: Templeton

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER