beleggers schrik Waarom is iedereen zo negatief terwijl alle activa duurder worden? Het is een zeer interessante vraag met een onduidelijk antwoord. Bijna alle fondsenbeheerders in alle activaklasse voelen hetzelfde: het is te duur, dit kan niet goed aflopen. Enkel de centrale banken lijken er nog in te geloven. De obligatie- en aandelenmarkten blijven de figuurlijke muur der zorgen beklimmen. Toch zijn er 5 duidelijke redenen waarom beleggers liever aan de zijlijn blijven staan.

# 1. Defaults doen er niet meer toe

Een toename in het aantal faillissementen zorgt meestal voor een toenemende stress op de obligatiemarkten. Maar dat lijkt nu niet meer het geval te zijn. Het aantal defaults dit jaar ligt al even hoog als het volledige jaar 2015. De helft daarvan komt wel op rekening van de energiesector, maar toch was dergelijke ratio in het verleden steeds voldoende om paniek te zaaien.

# 2. Fundamenten doen er niet toe

Een toename van de schulden zorgt meestal ook voor een toename van de rentespread bij junk bonds. Maar dat is niet meer het geval. Je zou kunnen zeggen dat dit komt door de lage rente, maar we zien hetzelfde fenomeen bij aandelen. Een daling van de winst gaat meestal gepaard met een daling van de beurs. Daar is sinds 2012 geen sprake meer van. Fundamenten aandelenmarkt

# 3. Onzekerheid doet er niet toe

Beleggers haten onzekerheid meer dan iets anders. Toch lijkt onzekerheid geen vat meer te krijgen op de markten. Zelfs een Brexit kan de markten niet meer ontregelen. De aandelenmarkt herstelde wonderbaarlijk snel. Wat in de eerste uren op een K.O. leek, is nu slechts een hobbel in de weg.

# 4. Traditionele correlaties brokkelen af

In de traditionele marktwerking is een goede economie goed voor spreads en slecht voor rentevoeten. Een slechte economie is slecht voor spreads en goed voor rentevoeten. Tegenwoordig beweegt alles in tandem. Alles stijgt samen of alles daalt samen. Hierdoor verliest diversificatie veel van zijn waarde.

# 5. Alles draait om monetair beleid

Liquiditeiten centrale banken

Aangezien fundamenten, correlaties en eeuwenlange verbanden niet meer gelden, blijft er maar een oplossing meer over: het beleid van de centrale banken. Centrale banken verschaffen immense hoeveelheden liquiditeiten. Fondsenbeheerders kopen niet meer het een of het ander omdat hun analisten dat zeggen, maar ze kopen omdat ze geld hebben. Bron: Zerohedge