liegen over geld

Volgens een onderzoek zijn 1 op de 3 partners financieel ontrouw in een relatie waarbij het geld gezamenlijk wordt beheerd. 3 op 4 van deze groep geeft zelfs toe dat dit een negatief effect heeft op de relatie. Liegen over geld, waarom doen we dat zo vaak binnen een relatie?

Financiële eerlijkheid is bijzonder belangrijk binnen een relatie. Problemen rond financiën zijn een van de meest voorkomende redenen van een scheiding. En toch zijn er 5 redenen waarom mensen binnen een relatie liegen over geld tegen elkaar.

Leugen 1: ‘Ja, ik heb die rekening betaald’.

Er zijn 2 redenen om te liegen over financiële transacties. Ten eerste kan die persoon zich gecontroleerd voelen en handelt in een vorm van rebellie. Ten tweede kan die persoon zich schamen over zijn/haar financiële situatie.

De meeste geldproblemen zijn echter geen problemen rond het geld zelf, het is eerder een symptoom van een groter probleem. Probeer te achterhalen wat het echte probleem is.

Leugen 2: ‘Ik ben slecht met geld, doe jij het maar’.

Mensen die perfect hun geld kunnen beheren, geven het dikwijls uit handen uit angst om iets verkeerd te doen. Het is eerder een teken dat je de verantwoordelijkheid die je hebt wilt ontwijken.

Iedereen is in staat om zijn geld te beheren. Ontdek waar jij financieel staat in je leven, daarna kan je met enkele simpele ingrepen de controle van je geld overnemen.

Leugen 3: ‘Natuurlijk kunnen we dat betalen’.

Je wilt iets kopen, verbouwen, vernieuwen, … en daar is geld voor nodig, veel geld. Om de andere persoon zijn zin te geven, zeggen we dikwijls dat het financieel wel haalbaar is zonder de rekening écht te maken. We willen de partner niet telleurstellen en geven toe dat het betaalbaar is, terwijl ze weten dat ze het heel moeilijk gaan krijgen.

Leugen 4: ‘Mijn geld is jouw geld’.

3 op 10 volwassenen met een gezamenlijk financieel beheer heeft een verborgen bankrekening of een plaats waar hij/zij geld verstopt. Het lijkt op het eerste gezicht mooi en romantisch om je geld samen te beheren, maar in realiteit vertrouwen veel mensen hun partner financieel niet. Geld vertegenwoordigt onafhankelijkheid, waar veel mensen nog steeds naar verlangen, ook binnen een relatie.

Leugen 5: ‘Ik heb niet zoveel geld’.

Ken jij het salaris van je partner? Weet jij hoeveel geld er op zijn/haar persoonlijke bankrekening staat? In een relatie heb je wel een idee hoeveel de andere verdient, maar echte openheid is er zelden. Anderzijds, kan je wel tegen de waarheid. Kan jij het verdragen dat de andere (veel) meer geld verdient/heeft?

Bron: Time Money