Nog niet rijk We hebben 2 keer goed nieuws en 1 keer slecht nieuws. Goed nieuws: Het is nooit te laat om rijk te worden. Slecht nieuws: hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Goed nieuws: als je weet wat je verkeerd doet, kan je het onmiddellijk veranderen. En over dat laatste willen we het deze keer over hebben. Er zijn verschillende redenen waarom de meeste mensen nog niet rijk zijn. En dezelfde fouten zien we bij de meeste mensen steeds terugkomen. Wanneer jij onderstaande fouten maakt, zal het moeilijk worden om rijk te worden. Kijk naar deze 5 fouten en wees eerlijk wat op jou van toepassing is. Wil je écht rijk worden, moet je daar NU iets aan doen.

# 1. Je geeft al geld uit alsof je rijk bent

De meeste mensen vinden het leuk om de nieuwste kleren en schoenen te kopen, de nieuwste smartphone, een nieuwe tv, een mooiere auto,… maar de meeste mensen kunnen dat niet betalen. Ze willen enkel ‘mee met de maatschappij’. Dit wil niet zeggen dat je moet leven als een non, maar als je alles optelt, tikken die uitgaven door en leef je al snel boven je stand. De ontnuchtering komt wanneer de high van het kopen plaats maakt voor de kater van de factuur. Leef als een arme en de kans groeit dat je rijk wordt.

# 2. Je hebt geen noodfonds

Wanneer je te veel uitgeeft, heb je geen geld over om een noodfonds op te bouwen. 78% van de mensen heeft ooit een ervaring met zware negatieve financiële gevolgen. Toch gelooft iedereen dat het hen nooit zal overkomen. Zonder noodfonds zit je echter onmiddellijk aan de grond. Zonder financieel vangnet maak je de situatie alleen maar erger. Je moet dan schulden maken om het hoofd boven water te houden. Terwijl een noodfonds geld opbrengt (ook al is het maar weinig) kost geld lenen je nog meer geld.

# 3. Je begint te laat

Zoals we al zeiden, wordt alles moeilijker naarmate je langer wacht. Tijd is je beste vriend wanneer je rijk wilt worden. Je geld dat je kan sparen en beleggen brengt jaar na jaar meer geld op. Je gaat geld verdienen op het geld dat je verdiende. Dat noemt men samengestelde interest, door Albert Einstein gedoopt tot het 8e Wereldwonder. Hoe jonger je begint, hoe meer tijd je geld heeft om meer geld te maken. Wie dit proces zijn gang laat gaan, zal merken dat dit in het begin traag gaat, maar dat na verloop van tijd het proces versnelt. En dan begin je pas echt te oogsten. Maar dan mag je natuurlijk niet te lang wachten.

# 4. Je strategie is te eenzijdig

Je kan rijk worden met een goede belegging, maar je kan ook rijk worden door de lotto te winnen. Die kans is echter bijzonder klein. Het is dan ook geen gepaste strategie. We zijn helaas niet allemaal een Elon Musk of Mark Zuckerberg. Zonder eigen bedrijf moet je diversifiëren. Via een goede diversificatie kan je tegen een stootje wanneer een bepaald onderdeel slecht presteert. Een goede spreiding betreft een mix tussen aandelen, obligaties, vastgoed, edelmetalen alsook een geografische spreiding, sectoren, small caps/blue chips, …

# 5. Je laat je te snel beïnvloeden

We hebben allemaal negatieve invloeden in ons leven die ons verhinderen rijk te worden, de koopverslaafde echtgenote, de feestende vrienden, … de oppervlakkige materialistische maatschappij waar we in leven. De kunst is om niet toe te geven aan de verleiding. Iedere financiële situatie is anders. Laat je niet beïnvloeden door een levensstijl die niet bij jou past. Bron: Time Money