Young successful business people

CEO’s worden niet geboren maar gemaakt. Ondernemer en belegger in risicokapitaal, Ben Horowitz, legt uit dat goede CEO’s niet met een pakket voordelen worden geboren. De talenten van een goede CEO worden gemaakt door jaren hard werken en ervaring. Lees dus snel verder wanneer jij de ambitie hebt om ooit een geweldige CEO te worden.

Het heeft jaren nodig om de vaardigheden van een goede CEO aan te leren. Wie denkt dat CEO’s van moeder natuur hun kracht en macht hebben meegekregen, miskent alle inspanningen die hij/zij heeft moeten doen. Verschillende eigenschappen zetten de sterke CEO’s op het goede pad.

Om een geweldige CEO te worden, moet je deze basis onder de knie krijgen.

# 1. Je bent nieuwsgierig en wil constant bijleren

Steeds blijven leren, uit nieuwsgierigheid en noodzaak, is een van de belangrijkste eigenschappen van een CEO. Bill Gates, Oprah Winfrey, Mark Zuckerberg, Sundar Pichai, Warren Buffett, … het zijn allemaal uitmuntende CEO’s die niets liever doen dan bijleren.

Een CEO moet over een diverse set capaciteiten beschikken en het is belangrijk om die allemaal te leren. Het is belangrijk om buiten de comfortzone te stappen en jezelf te ontwikkelen.

# 2. Je vindt het niet erg om de domste persoon in de kamer te zijn

Een goede CEO is uiteraard slim en intelligent, maar hij/zij is ook bereid om naar anderen te luisteren. Goede CEO’s verzamelen experten en luisteren naar hun kennis. Je moet je eigen tekorten aanvaarden en vertrouwen hebben in diegene die er meer van weten.

De meeste mensen voelen zich geïntimideerd door slimme mensen terwijl CEO’s juist graag gebruik maken van hun kennis en ervaringen.

# 3. Je weet dat een droom bijna onbereikbaar is, maar toch wil je ervoor gaan

Elon Musk is een van de grootste dromers van allemaal. En dat boezemt hem ook de nodig angst in. Terwijl de meeste mensen verlammen bij de gedachte aan angst, put Musk er energie uit om alsnog zijn droom waar te maken.

De stap durven zetten waar anderen slechts van durven dromen, is een krachtige eigenschap van een CEO. Een goede CEO droomt op lange termijn en realiseert zijn droom via succes op korte termijn.

# 4. Je raakt snel geobsedeerd

De ene noemt het passie, de andere noemt het focus, een goede CEO raakt snel geobsedeerd door problemen die hij wil oplossen. Ze kunnen zich ook goed afsluiten van de rest van de wereld tot ze de oplossing gevonden hebben.

# 5. Je kan een goed verhaal vertellen

Mensen denken vaak in hokjes en met veel logica. Wil je iets veranderen, moet je het ook heel goed kunnen uitleggen. Je moet de emotie van de mensen kunnen raken. Klanten willen vaak niet hetzelfde als de aandeelhouders. Als CEO sta je dus tussen 2 vuren en moet je langs beide kanten een goed verhaal vertellen om het schip recht te houden.