Wie is Warren Buffett? Voor wie het nog niet weet, hij is de man die van $5.000 op zijn 83e $58.500.000.000 maakte. Op zijn 85e is zijn vermogen zelfs gegroeid naar $65 miljard. Om dit in de juiste context te plaatsen: om evenveel te verdienen moet je de komende 71 jaar, ieder jaar $2,5 miljoen verdienen.

Het strafste is dat Buffett niet een of ander bedrijf uit de grond heeft gestampt maar dat hij dit enkel en alleen verdiende door te beleggen … door de beste aandelen te kopen van andere bedrijven. Dit is iets dat jij en ik dus ook kunnen realiseren. Waar maakt Buffett nu het verschil?

Tip 1: Is het bedrijf simpel en begrijp je wat het doet?

Buffett koopt alleen aandelen van bedrijven die hij begrijpt. Coca-Cola is een van die bedrijven waarop Buffett al miljarden dollars verdiende. Dat businessmodel is simpel en iedereen weet wat het bedrijf doet. Voor Buffett iets koopt, wil hij weten hoe het bedrijf aan zijn omzet komt, hoeveel kosten het heeft, hoeveel cash flow het genereert, hoe de structuur in elkaar zit, hoe flexibel het kan omgaan met de prijzen van zijn producten en hoeveel kapitaal het nodig heeft om zijn activiteiten verder te zetten.

Tip 2: Heeft het bedrijf een geschiedenis?

Buffett haat aandelen die zichzelf opnieuw proberen uit te vinden of die bezig zijn met een turnaround. Grote veranderingen zorgen meestal niet voor grote rendementen. Buffett houdt meer van bedrijven die een stabiele, groeiende omzet en cash flow produceren. De geschiedenis en stabiliteit van een bedrijf geven je een betere kans om de toekomst van het bedrijf in te schatten. Als je een aandeel niet voor 10 jaar in bezit wil hebben, moet je het ook niet voor 10 minuten kopen.

Tip 3: Hoe is het lange termijn perspectief?

De meester belegger kijkt graag naar bedrijven met een competitief voordeel. Dit zijn bedrijven die producten of diensten verkopen die a) nodig zijn – b) weinig of geen alternatieven hebben – c) niet onderhevig zijn aan veranderingen in de wetgeving. De definitie van een goed bedrijf is een bedrijf dat over 25 jaar nog steeds een goed bedrijf zal zijn.

Tip 4: Denkt het management aan de aandeelhouder?

Het management van een bedrijf is bijzonder belangrijk, ook in de manier waarop ze communiceren met de aandeelhouders. Te veel bedrijfsleiders zijn te optimistisch, Buffett houdt van eerlijke managers, ook in hun financiële resultaten. Zo haat Buffett de term EBITDA. EBITDA is een algemeen begrip geworden maar is vatbaar voor interpretatie en manipulatie. Bedrijven als Wal-Mart, GE of Microsoft gebruiken nooit de term EBITDA. Wie dat wel gebruikt, heeft meestal iets te verbergen, zegt Buffett.

Tip 5: Focus op ROE in plaats van winst

Een bedrijf waarvan de winst 10% groeit terwijl de omzet ook 10% groeit, doet volgens Buffett niets bijzonders. Het is alsof je het geld op een rekening zet en laat kapitaliseren. Hij is meer een liefhebber van de Return on Equity (ROE). Buffett gelooft dat een bedrijf met een goede ROE met weinig of geen schulden een voorbeeld is van hoe je een bedrijf moet runnen.