‘Beleggen moet saai zijn.’, zegt miljardair Georges Soros. En hij heeft daarin een belangrijk punt. Veel mensen denken dat beleggen veel tijd moet kosten en dat je van de ene naar de andere trend moet springen om het beste resultaat te behalen. Maar dat is lang niet altijd het geval.
Onderstaande 5 tips kunnen beleggen heel saai maken, maar ze kunnen ook heel veel geld opbrengen. En daar is het ten slotte toch allemaal om te doen, nietwaar?!
# 1. Heb je meer dan 2 handen nodig om je beleggingen te tellen?
Een goede diversificatie is essentieel om een goed rendement te krijgen op lange termijn. Maar dat wil niet zeggen dat je tientallen aandelen/ETFs moet kopen. Met een kleine selectie ETFs kan je bijvoorbeeld al je portefeuille spreiden naar Europese/Amerikaanse aandelen en obligaties, vastgoed en alternatieve beleggingen.
# 2. Begrijp je waarin je belegt?
Volgens Warren Buffett moet je aan een kind kunnen uitleggen wat het bedrijf doet waarin je gaat investeren. Weet je niet écht wat het bedrijf doet, kan je ook niet evalueren of het goed bezig is. Dit geldt ook voor verschillende producten. Koop je activa met een hefboom, weet dan hoe die hefboom werkt. Koop je producten met een vaste opbrengst, hoe komen ze aan die opbrengst? …
# 3. Kan je uitleggen waarom je het hebt gekocht?
Je moet niet alleen kunnen uitleggen wat het bedrijf of het product doet, je moet ook kunnen uitleggen waarom je het hebt gekocht. Wat is de meerwaarde ervan binnen je portefeuille? Wat verwacht je in de toekomst? Waarom dat en niet iets anders ? …
# 4. Zijn er beleggingen waar je nog nooit iets mee gedaan hebt?
Buy-and-hold is voor veel beleggers nog steeds een goede strategie op lange termijn. Maar lange termijn wil niet zeggen dat je er niet meer naar moet omkijken. Presteert het actief niet zoals verwacht, is daar dan een reden voor? Presteert het beter dan verwacht, maakt het geen te groot deel uit van je portefeuille? Wanneer je er niet naar omkijkt, maakt het geen deel uit van je beleggingsstrategie.
# 5. Voeg je geregeld nieuwe beleggingen toe?
Indien ja, ben je niet meer aan het diversifiëren maar aan het ‘di-worse-ifying’. Eens je een goede gebalanceerde portefeuille hebt, is het grote werk gedaan. Daarna is het een kwestie van monitoring en herbalanseren. Maar steeds meer beleggingen toevoegen zorgt op den duur voor een daling van het rendement. Het wordt dan ook steeds moeilijker om alles onder controle te houden.
Bron: Time Money