geld sparen tips

Emmie Martin had de intentie om 1 maand lang tot 50% van haar beschikbaar inkomen te sparen. Om haar doel te bereiken paste ze 1 heel eenvoudige tip toe. Dit stelt haar in staat om na haar experiment 50% meer te sparen dan voorheen.

De meest efficiënte strategie die Emmie Martin gebruikte was zo eenvoudig dat iedereen het kan toepassen: ze maakte een lijst met alles wat ze wou kopen. Wanneer Emmie iets wou kopen, schreef ze dat op een briefje en ze wachtte dan minstens een dag.

Dit gaf haar de tijd om na te denken over haar aankoop. Dit gaf haar ook de mogelijkheid om haar uitgaven onder te verdelen in 2 categorieën:

-1) Wat ze écht nodig had

-2) Wat ze graag zou hebben

Zo zijn er altijd uitgaven waar je nu eenmaal niet zonder kan. Zo zag Emmie een mooie winterjas hangen en leuke herfstdecoratie om haar appartement op te vrolijken. Na een nachtje slapen besloot ze dat ze een nieuwe jas nodig had, maar dat haar appartement gerust zonder extra decoratie kon.

Wanneer ze er niet over zou nadenken, had ze waarschijnlijk beide gekocht. Dat is dan weer mooi die uitgaven voor onnodige decoratie uitgespaard.

Vooral dat opschrijven en 1 dag wachten heeft zo zijn nut. Nadenken over wat je koopt, heeft 3 grote voordelen:

# 1. Je schat alles veel meer naar waarde

Met een kooplijst aan te leggen, ga je nadenken welke toegevoegde waarde de producten bieden aan je leven. Het is een perfecte manier om de ‘needs’ te onderscheiden van de ‘wants’. Het zijn de ‘wants’ die bij veel menen een gat in hun begroting slaan.

# 2. Je elimineert impulsaankopen

Grootwarenhuizen, de Ikea, zelfs de bakker om de hoek, ze zijn allemaal ontworpen om de klant ertoe te verleiden impulsaankopen aan te schaffen. Een ditje hier, een datje daar, het kost maar een paar euro’s voor deze impulsaankopen. Maar tel ze eens op aan het einde van de maand en je zal verschieten. En dan zwijgen we nog over de impulsaankopen waar nooit iets mee wordt gedaan.

# 3. Je leert leven met minder

Met een lijst van spullen die je echt nodig hebt, kan je alle andere aankopen elimineren. Aangezien je ze toch niet nodig hebt, leer je automatisch leven met minder. Je gaat nooit meer ergens buiten met het gevoel van ‘had ik dat toch maar gekocht’ want je had het eigenlijk gewoon niet nodig.

Bron: Business Insider