De aankondiging dat George Soros terug zijn tradingschoenen aantrekt, heeft wat los gemaakt. De oude rot ziet namelijk enorme kansen wanneer de markten gaan dalen (of crashen). Hij positioneert zichzelf voor een ‘significante’ daling. Wat kan de aanleiding zijn dat Soros opnieuw miljarden dollars kan verdienen? Timing is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar ook het aller-moeilijkste in een markt die wordt bepaald door woorden en daden van centrale banken. Dat de financiële markten zich in onbekend terrein bevinden, weten we al langer. Maar de waanzin neemt met de dag toe. Globale obligatierentes staan op het laagste niveau in 500 jaar. Duitland leent 10 jaar lang aan een negatieve rentevoet, Japan zelfs 15 jaar en Zwitserland 30 jaar! Zwitserland leent zo goedkoper op 30 jaar dan de Verenigde Staten op 2 jaar. Wie begrijpt dit nog?
Er is een limiet aan de mogelijkheden van de centrale banken om de financiële markten te ontkoppelen van de fundamenten, zegt Mohamed A. El-Erian.
De financiële markten zijn vele malen groter dan de centrale banken. Er is dus niet veel nodig om het kaartenhuisje te doen instorten. En dat is nu net waar George Soros nu op wedt. Welke gebeurtenissen kunnen het kaartenhuisje van de centrale banken omver blazen?
# 1. De reeds veelbesproken Brexit. De wereld kijkt vol spanning naar 23 juni.
# 2. China. China implementeert een soepel financieel beleid om de economie te ondersteunen en de immense schuldenbubbel leeg te laten lopen zonder te veel slachtoffers te maken.
# 3. De Amerikaanse Presidentsverkiezingen is meer bekvechten dan inhoud, maar voor het eerst in decennia duidt dit op een verandering van het beleid in leiderschap. Ook al wint Clinton, Sanders en Trump zullen van de VS een ander land maken.
# 4. Grote wisselkoersschommelingen kunnen de economische verschillen in de wereld vergroten en aanpassingen in het beleid van bepaalde landen aanwakkeren.
# 5. Europese banken kunnen terug in de problemen komen wegens een gebrek aan kapitaal.
# 6. Afbouw van risico’s door grote financiële spelers die voorlopig nog het volste vertrouwen hebben in de centrale banken. Wanneer ze hun risicoprofiel moet afbouwen, kan dit een zondvloed aan verkooporders over de markt sturen.