calculator-385506_1280

Waarom maken veel beleggers toch altijd diezelfde fouten waardoor ze geld verliezen? Het antwoord is even simpel als de vraag: ze volgen de regels van het spel niet. Je moet geen genie zijn om geld te verdienen op de aandelenbeurs, maar je moet wel de massa kunnen negeren en je concentreren op de fundamenten van beleggen.

Eens je dit kan, gaat alles veel gemakkelijker. Wanneer je gaat beleggen, moet je een aandeel beschouwen alsof je het bedrijf zelf koopt. Er zijn 6 regels die iedere belegger zou moeten volgen om de kansen op succes drastisch te verhogen.

# 1. De verhouding risico/rendement

Er is niets mis met risico’s nemen, maar daar moet wel het nodige potentiële rendement tegenover staan. De kans dat Google als startup zou slagen was bijvoorbeeld maar 5%, maar daar staat dan tegenover dat het rendement x 100.000 is gegaan. Wie nu overheidsobligaties van Japan koopt bijvoorbeeld, leent geld aan het land met de hoogste staatsschuld ter wereld en moet daar dan ook nog geld bij opleggen. Japan betaalt 40% van de belastinginkomsten aan rentelasten. Dit is niet bepaald een optimale risico/rendement verhouding.

# 2. Weet WAAROM je gaat beleggen

Er zijn verschillende redenen om te gaan beleggen. Je wil een extra inkomen door middel van cash flow (dividendaandelen, vastgoed, …). Of je wil je kapitaal laten groeien. Misschien wil je gewoon je kapitaal beschermen of wil je een extra pensioen. Je kan pas beleggen als je weet waarom je gaat beleggen.

# 3. Beleg in mensen

Een succesvol management wordt zwaar onderschat als goede reden om te beleggen. Er zijn maar weinig bedrijven met een uitmuntend management. Dat zijn bedrijven die er altijd terug bovenop komen en de concurrentie op een afstand houden. Beleggen in een incompetent management (lees bijvoorbeeld een overheid) loopt in vele gevallen slecht af.

# 4. Cash flow

De meeste goede beleggingen produceren een gezonde en constante cash flow. Deze beleggingen doen het goed in elke omgeving: inflatie, deflatie, stagflatie, …

# 5. Vermijd overmatige schulden

Let op de schulden van een bedrijf. Wanneer een bedrijf veel te veel schulden heeft, vormt dit een gevaar voor de toekomst … ook met deze ultra lage rentestanden.

# 6. Betaal nooit teveel

Een goed bedrijf is niet altijd een goede belegging, zeker niet als je te veel betaalt voor het aandeel. Je moet dus de waarde kennen van wat je koopt. Ligt de beurswaarde hoger dan jouw berekening, dan is het beter om verder te zoeken naar andere bedrijven.