Het grootste gevaar voor de ontwikkeling van de mens is denken dat we zijn wie we zijn. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan de Universiteit van Stanford. We moeten namelijk blijven leren en blijven ontwikkelen willen we ons volledig potentieel aanboren. Dat is de beste garantie om ‘het te maken’ in het leven.

Je moet leven alsof je morgen gaat sterven en je moet leren alsof je voor eeuwig leeft. – Mahatma Gandhi. Onderstaande 6 talenten ontwikkelen geeft je een immense voorsprong op anderen zodat je alles kan bereiken wat jouw hart begeert.

-1. Time management

Het grootste probleem dat veel mensen hebben met ‘time management’ is dat alles dringend is. We laten kleine dingen in de weg staan van grote dingen omdat ze ‘moeten gedaan worden’. Leren wat echt belangrijk is en daar je tijd aan spenderen is een bijzonder grote gave. Denk aan Elon Musk die verschillende baanbrekende bedrijven leidt en zijn agenda zeer efficiënt beheerd.

-2. Luisteren

Wanneer je praat, herhaal je wat je al weet. Wanneer je luistert, kan je iets bijleren. –Daila Lama. We denken vaak dat we luisteren, maar eigenlijk zijn we in gedachte bezig met ons volgend antwoord of de volgende taak die wacht. Luisteren wil zeggen dat je focust op wat de andere persoon zegt. Het is een van de belangrijkste talenten die je kan ontwikkelen.

-3. Nee zeggen

Uit onderzoek blijkt dat hoe moeilijker je het hebt om ‘nee’ te zeggen, hoe meer stress je krijgt en hoe groter de kans op een burn-out of depressie. ‘Nee’ is een krachtig woord waar te weinig mensen gebruik van maken. ‘Nee’ zeggen betekent niet dat je egoïstisch bent maar dat je prioriteiten kan stellen. Wanneer je ‘nee’ leert zeggen, bevrijd je jezelf van onnodige stress en verloren tijd.

-4. Hulp vragen

Hulp vragen is wel degelijk een talent. Hulp vragen heeft vertrouwen en nederigheid nodig. Je moet toegeven dat je iets niet weet, wat voor veel mensen niet prettig is. Nochtans kan je niet alles alleen doen. Jezelf omringen met de beste mensen en hulp vragen waar nodig is, is bijzonder belangrijk.

-5. Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk, en de wetenschap ondersteunt dit nu. Tijdens de dag maken je hersenen een soort van afvalstoffen aan. Deze afvalstoffen verdwijnen tijdens een goede nachtrust. Wanneer je dus niet goed slaapt, blijven deze afvalstoffen in je hersenen. Hierdoor kan je minder goed nadenken en daalt je creativiteit.

-6. Positief denken

Onze hersenen zijn ontworpen om gevaren rond ons heen waar te nemen. Dit overlevingsmechanisme dateert nog van heel lang geleden. Deze manier van denken tast positieve gedachten aan. Mensen denken veel meer aan negatieve gevolgen in plaats van positieve. Iedere dag positief denken vereist focus en aandacht. Je moet je hersenen trainen om positief te blijven.

Bron: Inc.