geld sparen

Wanneer je het moeilijk hebt om iedere maand rond te komen, lijkt €1.000 sparen een onmogelijke opdracht. Toch zijn er mogelijkheden om snel €1.000 te sparen. Dat geeft je dan de mogelijkheid om een financieel vangnet op te bouwen en … om later zelfs nog meer te sparen.

Meer geld verdienen dan uitgeven, het is de snelste weg naar financiële vrijheid. Spaargeld geeft je veel meer flexibiliteit in het leven. Dit zijn 6 tips waarmee je snel €1.000 kan sparen.

# 1. Sneeuwbal je schulden

Schulden kunnen je financieel helemaal knock-out slaan, vooral wanneer je schulden moet maken om andere schulden af te lossen. Je moet dan ook zo snel mogelijk een schuldensneeuwbal creëren waarbij je steeds sneller al je schulden kan aflossen. Maak een overzicht van al de schulden die je hebt. Begin de schuld met de hoogste rentevoet eerst af te betalen. Betaal bij de rest een minimum zodat je geen achterstallige interesten aangesmeerd krijgt. Eens de schuld met de hoogste rentevoet afbetaald is, gebruik je het vrijgekomen bedrag om de schuld met de 2e hoogste rentevoet af te betalen, enz. …

# 2. Onderhandel je rentevoeten

Terwijl je aan je schuldensneeuwbal werkt, kan je gaan onderhandelen over de rentevoeten op je leningen. Met de huidige lage rentevoeten kan een herwaardering van de rentevoet een lagere afbetalingen betekenen waardoor er weer geld vrijkomt om de schulden sneller af te betalen.

# 3. Vermijd uitgaven die je niet gaat missen

Naast je schulden zal je ook een blik moeten werpen op je uitgaven. Maak een overzicht van al je uitgaven en breng ze onder in 2 categorieën: kosten voor dingen die je wil en kosten voor dingen die je nodig hebt. Heeft jouw gsm-abonnement bijvoorbeeld al die extra opties nodig? Wil of moet je iedere maand 2 keer op restaurant gaan eten, …

# 4. Zoek naar goedkopere alternatieven

Naast de uitgaven elimineren die je niet nodig hebt, kan je ook op zoek gaan naar alternatieven voor de kosten die je wel nodig hebt maar aan een goedkopere prijs. Goedkopere verzekeringen, gas- en elektriciteitsleveranciers, … of een eigen lunchpakket iedere dag in plaats van een broodje.

# 5. Verkoop wat je niet meer gebruikt

In deze consumptiemaatschappij zijn er altijd kopers te vinden voor bijna alles wat we hebben. Ga eens door je kleerkast, ruim je tuinhuis of zolder op, rommel eens in je kasten … de kans is groot dat je dingen tegenkomt die je niet meer gebruikt maar waar andere mensen graag nog een centje voor betalen.

# 6. Werk wat meer

Naast je schulden afbetalen, je uitgaven verminderen en je spullen verkopen, kan je ook proberen wat meer te verdienen. Extra overuren, een extra job of geld verdienen met je hobby, … de inkomsten verhogen is minstens even belangrijk als de uitgaven verlagen om snel €1.000 te sparen. Bron: Fool