Eigenschappen job vinden

De jongeren hebben het tegenwoordig niet gemakkelijk. Naast de moeilijke economische omstandigheden zorgt automatisering ook voor een nieuwe werkvloer. Toch kunnen jongeren nog steeds een mooie carrière uitbouwen. Wie een (nieuwe) job wil vinden, moet echter wel over de juiste eigenschappen beschikken.

Het tijdperk van studeren, diploma, job ligt achter ons. De nieuwe economie zorgt voor nieuwe uitdagingen. Traditioneel zijn er 3 eigenschappen waar werkgevers naar kijken:

  • Leiderschap
  • Communicatie
  • Samenwerken

Maar naast deze 3 traditionele eigenschappen kijken de werkgevers de laatste jaren ook steeds meer naar 4 bijkomende eigenschappen. Deze worden nog te vaak onderschat, maar ze zijn essentieel in de moderne arbeidsmarkt.

# 1. Focus

Jongeren beleggen

Focus is het nieuwe IQ. Door technologie stijgt automatisering en daalt onze focus. Er is een stijgende vraag naar werknemers met een hoge focus. Dat begint dus al met je CV. Fouten in je CV duiden op een lage focus.

Focus betekent ook time management. Steeds meer mensen hebben het moeilijk om hun tijd te organiseren en prioriteiten te bepalen. Uiteraard is het moeilijk om aan te tonen dat je sterk bent in time management wanneer je nog geen lange loopbaan hebt. Realiseer kleine projecten waar jij het voortouw neemt om te bewijzen wat je kan.

# 2. Meer dan een diploma

Jong op pensioen

Werkgevers hechten steeds minder waarde aan een diploma. Het tijdperk van het diploma heeft zijn piek bereikt. 5 jaar geleden was het nog ondenkbaar om iemand voor een belangrijke job aan te nemen zonder diploma. Hoewel dit nog steeds belangrijk is, is het geen prioriteit meer.

Nieuwsgierigheid en toewijding worden in 2017 de belangrijke eigenschappen. Leren is belangrijk maar de ‘drive’ hebben om te blijven leren is nog belangrijker.

# 3. Behendigheid

Werkdruk te hoog tips

Je moet behendig zijn om je aan te passen. De technologie verandert zo snel dat tegen de tijd dat je expert bent in een vakgebied, het eigenlijk tijd is om iets anders te leren. Slim zijn en hard werken is tegenwoordig niet meer voldoende, je moet ook de behendigheid hebben om je aan te passen.

Veel jongeren verwachten dat alles gaat zoals ze plannen. Wanneer dat niet zo is, geven ze er de brui aan terwijl werkgevers juist op zoek zijn naar mensen die blijven zoeken naar de oplossing. Behendigheid is ook presteren onder stress. Blijf je kalm en denk je rationeel of sla je in paniek en zie je door het bos de bomen niet meer?

# 4. Nederigheid

Richard Branson slapende werknemer

Je moet jezelf niet té serieus nemen. Toegeven dat je niet alles kent en hulp vragen waar dat nodig is, zijn 2 zeer sterke eigenschappen. In dit digitaal tijdperk kan je jezelf niet meer naar de top bluffen. Je moet presteren en niemand kan dat alleen.

Mensen die denken dat ze al alles weten, kan je niets meer bijleren en ze zijn niet goed in samenwerken. Stel je op als een beginner en sta open om zo veel mogelijk te leren van anderen.

Bron: Forbes