Flickr

Flickr

Een van de grootste problemen bij politici is dat ze hun beloftes van voor de verkiezingen niet (kunnen) waarmaken eens ze verkozen zijn. In de Verenigde Staten gelooft 8 op 10 niet in verkiezingsbeloftes. Donald Trump heeft het voordeel dat hij geen politieke achtergrond heeft. Gaat hij dan wel zijn beloftes kunnen waarmaken?

Volgens miljardair Mark Cuban niet. Cuban denkt dat Trump zoals een man is aan de bar die tegen een vrouw zegt wat ze wil horen om toch maar samen in bed te belanden. Binnenkort zal Donald Trump dan ook het tegendeel moeten bewijzen.

CNN Money vond 7 beloftes die Trump waarschijnlijk niet zal kunnen waarmaken:

-1. De Muur van Mexico die het land zelf gaat betalen

Al vanaf de eerste dag van zijn campagne belooft Trump dat hij een Muur zal bouwen op de Mexicaanse grens én dat Mexico zelf die muur zal betalen. Volgens de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto zal dit nooit gebeuren.

Na zijn overwinning zwakte Trump zijn belofte al af door te zeggen dat er op sommige plaatsen een hek zal staan in plaats van een muur. Volgens enkele Mexicaanse architecten is het zelfs onmogelijk om de muur te bouwen.

-2. Een beter en goedkopere gezondheidszorg

Gezondheidszorg voor iedere Amerikaan is de grootste realisatie van Obama. Maar het systeem kost handen vol geld. Trump heeft meermaals laten weten Obamacare aan te passen of zelfs volledig terug te draaien. Dit moet het systeem beter én goedkoper maken. Hoe dat gerealiseerd moet worden, is echter een groot raadsel.

-3. Economische groei verdubbelen

Na de financiële crisis groeit de Amerikaanse economie gemiddeld zo’n 2% per jaar. Trump wil die groei terugbrengen naar het oude ritme van 4% à 5% per jaar. Maar dat groeiritme is vrij uitzonderlijk. Sinds 1990 haalde de Amerikaanse economie in slechts 1 op 4 kwartalen een groei van 4% of meer. Sommige economen gaan er zelfs van uit dat het bbp met 5% kan dalen onder het bewind van Trump.

-4. 25 miljoen jobs creëren

Een van de belangrijkste redenen waarom de mensen voor Trump gekozen hebben is zijn belofte om de meeste jobs ooit te creëren als president. Volgens zijn beleid zouden er de komende 10 jaar zo’n 25 miljoen jobs bijkomen. De Verenigde Staten kent momenteel al een lage werkloosheidsgraad van slechts 5%. Enkel onder Bill Clinton werden er 21 miljoen jobs gecreëerd. Andere moderne presidenten komen niet in de buurt.

-5. De productie van Amerikaanse bedrijven terug naar de VS halen

Trump haalde in zijn verkiezingscampagne uit naar bedrijven zoals Ford en Apple die hun producten in het buitenland laten maken. Hierdoor zijn er ontzettend veel jobs verloren gegaan aan landen als Mexico en China. Dit zijn vooral jobs in de industrie. Deze jobs wil Trump terughalen. Hoe is echter de vraag. De prijs voor een iPhone zou bijvoorbeeld verdubbelen.

-6. Belastingverlaging voor iedereen

Trump wil de belastingen verlagen en liefst voor iedereen. Critici beweren echter dat dit $6.000 tot $7.000 miljard kan kosten. De rijkste Amerikanen zouden eigenlijk nog het meest profiteren van deze maatregelen.

-7. Zijn belastingaangifte bekend maken

Tot op heden hebben alle Amerikaanse presidenten hun belastingaangifte publiek gemaakt. Rond de belastingaangiftes van Trump is al veel te doen geweest tijdens de verkiezingscampagne. Trump belooft al 18 maanden dat hij ze zal vrijgeven, maar tot op heden is er nog niets van in huis gekomen.