Evan Spiegel is nog geen ronkende naam als Bill Gates of Mark Zuckerberg, maar dat kan er nog van komen. Spiegel is oprichter en CEO van Snapchat en hij is de jongste miljardair op de lijst van Forbes. Forbes schat het vermogen van de 26-jarige tech-ondernemer op $2,1 miljard.

Snapchat begon eigenlijk als een sexting-app. In zijn studentenjaren werd Spiegel nogal eens aanzien als een seksistische, vervelende jonge gast. Maar vandaag wenkt de aandacht van grote adverteerders en het grote geld voor zijn oprichters. Voormalig Twitter CEO Dick Costolo noemde Spiegel al eens een van de strafste productbedenkers. Dit zijn enkele van zijn meest briljante uitspraken. Over de reden dat hij Snapchat niet verkocht aan Facebook:

Er zijn maar enkele mensen in de wereld die aan een product kunnen werken zoals dat van Snapchat. Ik denk dat het niet verstandig is om winst te cashen op korte termijn.

Over het leven voor Snapchat:

We hebben geëxperimenteerd en gefaald. We hebben waarschijnlijk zo’n 34 projecten uitgeprobeerd voor Snapchat slaagde.

Over het belang van het vergankelijke:

De intentie om iets vast te leggen is anders dan de intentie om iets te delen, maar door sociale media zijn beide verwikkeld in elkaar.

Over doorzettingsvermogen:

In tijden van wanhoop, geloof je de cynische persoon die zegt dat jij geen verschil kan maken. Er zijn tijden dat het moeilijk is om je eigen impact te zien. Maar niets is onmogelijk, iedereen kan een verschil maken. Tijd zal het resultaat van je impact bewijzen.

Over het tijdperk van snelle afleiding en korte aandacht:

Wanneer we kunnen vertellen hoe belangrijk het is dat 2 personen in een conversatie naar elkaar luisteren, dan hebben we de heilige graal gevonden. Het beste onderdeel aan een gesprek is wanneer beide personen aandacht hebben voor elkaar. En dat voelt goed.

Over reclame:

Ik vind het heel raar wanneer merken doen alsof ze je beste vriend zijn. Er moet een nuancering zijn. Het is belangrijk om vriendelijk te zijn, niet je vriend.

Over de nadelen van sociale media:

Het is nadelig om jezelf de ganse dag in de kijker te plaatsen. Het idee van een ‘personal brand’ te zijn, is heel populair geworden. Maar je moet er wel constant mee bezig zijn op al je profielen.