Facebook did it again! Met de presentatie van de kwartaalresultaten overtrof de marktleider in social media wederom de verwachtingen van Wall Street. De CEO, één van de jongste miljardairs ter wereld, heeft zijn opleiding nooit afgemaakt, maar hij was wel in staat om een aantal management principes toe te passen. Deze hebben er onder andere aan bijgedragen dat Facebook zo’n succes is geworden.
Welke managementstrategieën heeft Mark Zuckerberg toegepast?
1) Hij zit niet aan zijn bureau vastgeketend
Zuckerberg brengt naar eigen zeggen niet meer dan 50 à 60 uur door op het kantoor. Daarentegen is hij wel vaak bezig om na te denken over “hoe mensen met elkaar te verbinden”. Onderzoek wijst overigens uit dat het maken van lange werkdagen de productiviteit niet ten goede komt.
2) Hij blijft gefocust op de missie
Onlangs adviseerde Zuckerberg een groep jonge ondernemers om je waarden te vertalen naar de onderneming en te focussen op de verandering die je wilt doorvoeren. Als je dit helder hebt, passen alle strategieën automatisch binnen dit kader.
3) Hij vermijdt kleine beslissingen
Dit is de reden waarom Zuckerberg bijna altijd dezelfde kleding draagt. Het constant moeten nadenken over kleine dingen en daar beslissingen over moeten nemen, leidt volgens hem af.
4) Hij proactief, niet reactief
Volgens Zuckerberg bestaat het gevaar dat je de hele dag aan het reageren bent op zaken. Natuurlijk moet je daar wel op reageren, maar het is volgens hem belangrijk om juist de focussen op de dingen die je gedaan wilt krijgen.
5) Hij wil dat zijn werknemers hem corrigeren
Eens in de zoveel tijd mogen zijn werknemers de ‘grote baas’ in het bijzijn van iedereen vertellen waar ze het niet mee eens zijn. Elkaar kunnen corrigeren is onderdeel van de bedrijfscultuur.
6) Hij staat niet te lang stil bij zijn fouten
Zuckerberg is van mening dat iedereen fouten maakt, maar hij wil er zelf niet al te lang bij stil staan. Het is bovendien niet goed om het altijd maar goed te willen doen, omdat je je dan vaker teleurgesteld voelt.
7) Hij neemt risico’s, maar deze zijn nooit te groot
Als je de geschiedenis van Facebook erop naslaat zie je een aantal opvallende beslissingen van Zuckerberg. Zo ging hij in 2012 naar beurs, kocht hij Instagram voor $1 miljard en What’sApp voor maar liefst $19 miljard. Ook zette hij in op de toekomst van mobiel, waarna de beurskoers explodeerde toen hij hierin succesvol bleek te zijn. Het bekendste risico was uiteraard dat hij Harvard voortijdig verliet. Maar dat heeft hem geen windeieren gelegd.