Veel succesvolle mensen werken in het weekend niet, althans niet op de traditionele manier. Het weekend wordt steeds meer een moment om even los te laten en de batterijen terug op te laden voor een nieuwe, succesvolle week.

Uit een studie blijkt namelijk dat de productiviteit scherp begint te dalen eens je 50 uur per week werkt. De productiviteit daalt na 55 uur zo sterk, dat het bijna geen zin meer heeft om nog te werken. Iemand die bijvoorbeeld 70 uur werkt, krijgt evenveel gedaan als iemand die 55 uur per week werkt. Al die andere uren zijn gewoon verloren.

Succesvolle mensen hebben dit begrepen. Ze gebruiken hun tijd in het weekend om te relaxen en zich voor te bereiden om er ’s maandags weer 200% tegenaan te gaan. Deze 7 dingen doen succesvolle mensen in hun weekends die jij waarschijnlijk niet doet:

# 1. Opstaan op hetzelfde moment

Hoewel het verleidelijk is om uit te slapen en het goed voelt op korte termijn, is een verstoord slaapritme nefast voor je lichaamsritme. Het lichaam slaapt in fases die het beste werken in hetzelfde ritme. Wil je écht uitgeslapen zijn, moet je iedere dag – ook in het weekend – op hetzelfde moment gaan slapen en op hetzelfde moment opstaan. Wanneer je uitslaapt in het weekend, zijn je hersenen op maandag nog niet wakker wanneer je aan het werk gaat.

# 2. De ochtend is me-time

Je eigen ding doen in de ochtend, geeft je energie en voldoening om de rest van de dag vol enthousiasme met het gezin door te brengen. Wie in het weekend op hetzelfde moment opstaat, heeft tijd voor zichzelf én tijd voor zijn familie.

# 3. Ga naar buiten

Maak plannen voor het weekend, trek er eens op uit. Zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken. Volgens onderzoek is het vooruitzicht om iets te gaan doen een groot deel van het geluk dat je ervaart bij een activiteit.

# 4. Volg je passie

Wanneer je buiten je werk nog een andere passie hebt, is het weekend ideaal om die passie te volgen. Iets doen waar je gepassioneerd over bent, geeft je een open geest en vermindert de stress. Je hobby uitoefenen in het weekend kan op meerdere niveaus jou helpen in de werkweek.

# 5. Unplug van het internet

In de week 24/5 bereikbaar zijn stelt je bloot aan veel stress. Wie in het weekend ook nog eens constant zijn mails checkt of op de computer bezig is, kan zich niet ontdoen van die stress. Het geeft het gevoel alsof je nooit stopt met werken. Je kan wel bepaalde momenten voorzien om je berichten of mails te checken om niet te ver achterop te geraken.

# 6. Ze doen zo weinig mogelijk klusjes

Veel mensen stellen hun klusjes uit tot in het weekend. Maar al snel kan die klusjeslijst je volledig weekend in beslag nemen. Dan is er geen tijd meer over om te reflecteren en te ontspannen. Het geeft zelfs het gevoel dat je nog steeds aan het werk bent.

# 7. Ze bereiden zich voor op de werkweek

Er zijn 3 dingen die je kan doen op het einde van een werkdag om je voor te bereiden op de volgende werkdag. Je kan dat ook toepassen op het einde van het weekend om je voor te bereiden op de volgende werkweek. 30 minuutjes op zondagavond kunnen de productiviteit verhogen en de stress verlagen. Dat geeft meer het gevoel dat je alles onder controle hebt.

Bron: Forbes