financiële leugens Als het op je persoonlijke financiën aankomt, is het heel belangrijk om eerlijk te zijn. Je moet eerlijk zijn tegen je bank, je verzekeringsmaatschappij, je familie maar vooral tegenover jezelf. Mensen geraken dikwijls in financiële problemen omdat ze niet eerlijk zijn tegen zichzelf. Dit is een lijst met de meeste (en dus duurste) leugens die we onszelf durven vertellen.

# 1. Ik heb alleen goede schulden

Men verdeelt schulden al snel in ‘goede’ en ‘slechte’ schulden. Goede schulden zijn bijvoorbeeld leningen om een huis of een auto te kopen. Slechte schulden zijn leningen voor een vakantie of kredietkaartschulden. De ene schuld slechter is dan de andere, maar het blijven schulden die op het einde van de rit meer geld kosten.

# 2. Ik verdien x% return op de aandelenmarkt

We investeren geld op de aandelenmarkt op basis van historische returns. Het is goed om het potentieel van de aandelenmarkt te begrijpen. Het klopt dat de aandelenmarkt historisch gezien gemiddeld 7% tot 9% per jaar opbrengt. Maar rendementen uit het verleden zijn nooit een garantie voor de toekomst.

# 3. Ik begin later wel te sparen

Het pensioen lijkt altijd nog ver weg en we maken onszelf wijs dat we nog tijd genoeg hebben om ervoor te sparen. Maar hoe langer je dit uitstelt, hoe sneller het kantelpunt dichterbij komt. Vanaf je 40e begin de tijd genadeloos in je nadeel te tikken. Voor je het weet, staat het pensioen voor de deur en heb je onvoldoende gespaard.

# 4. Ik zal in de toekomst wel meer verdienen

Wanneer we onze financiële toekomst plannen, kunnen we goed de stijgende kosten inschatten maar gaan we er gemakshalve ook van uit dat onze inkomsten mee zullen stijgen. We veronderstellen loonsverhogingen, een stijgende carrière, … maar daar is helemaal geen garantie voor. Je kan ziek worden, je bedrijf kan failliet gaan, …

# 5. Ik heb niet genoeg geld om te beleggen

Wanneer je geld hebt voor nieuwe schoenen, Netflix iedere maand, wekelijkse bezoekjes aan je favoriet restaurant, … dan heb je ook geld om te beleggen. Financiële vrijheid wil uiteindelijk zeggen dat je bepaalt waaraan je je geld wil uitgeven. Je moet keuzes maken, maar geld om te beleggen is er altijd.

# 6. Ik heb geld gespaard met deze aankoop

Het is onmogelijk om geld te besparen als je geld uitgeeft. Wanneer je rationaliseert dat je een goede deal hebt gedaan door in de solden te kopen, ga je voorbij aan het feit dat je uiteindelijk minder geld hebt dan voor de aankoop. De beste besparing is door helemaal niet te kopen.

# 7. Ik ben jong en ik heb geen ziekteverzekering nodig

Als je jong bent, word je zelden ziek. De meeste denken dan ook dat ze geen ziekteverzekering nodig hebben. Maar er kan altijd iets verkeerd lopen, zonder ziekteverzekering kan dit een financieel gat slaan dat je hele leven nog kan achtervolgen. Verzekeringen zijn noodzakelijk om je vermogen te beschermen.