money-1328228_1280

Wie wil er nu voor zijn veertigste niet rijk zijn? Vaak blijft het bij dromen en voor het je weet ben je de 40 gepasseerd. De oplossing is simpel: kom ruim voor die tijd in actie en investeer je geld slim! Deze zeven tips helpen je verder. 

1) Stop uitstelgedrag

Er komen dagelijks veel dingen op ons af waarop we moeten reageren. Zo werkt het ook met uitgaves. Vaak geven we geld uit aan zaken die we helemaal niet nodig hebben. Dat had je ook op een spaar- of beleggersrekening kunnen zetten. Veel mensen van 40 jaar of ouder beseffen op die leeftijd pas hoeveel er op hun bankrekening zou staan als ze op hun twintigste waren begonnen met sparen.

2) Wonderen bestaan niet

Natuurlijk kun je het geluk hebben om de lotto te winnen. Maar wees eerlijk: die kans is wel heel erg klein. Rijk worden is een kwestie van meer verdienen dan je uitgeeft en dat geld op een slimme manier te laten groeien. Dat klinkt eenvoudig en dat is het ook!

3) Investeer in jezelf

Door in jezelf te investeren ga je uiteindelijk ook meer verdienen. Denk aan het vergaren van kennis of het leren van vaardigheden.

4) Maak een budget

Aansluitend op het principe om je geld op een slimme manier voor je laten werken is het maken van een budget een must. Alleen zo heb je een goed overzicht van je uitgaves en kun je altijd bijsturen.

5) Betaal je schulden af

Juist wanneer je jong bent heb je misschien een studieschuld of een credit card schuld. Hoe moeilijk het ook is, het is zaak om deze zo snel mogelijk af te betalen. De rente die je hierop betaalt is namelijk altijd hoger dan de rente die je ontvangt op een spaarrekening.

6) Neem risico’s

Op jonge leeftijd kun je veel meer risico’s nemen. De wereld ligt aan je voeten. Denk bijvoorbeeld aan een kleine investering in iets meer risicovolle aandelen. Of overweeg om je baan op zeggen om een eigen onderneming te starten. Het nemen van meer risico is natuurlijk niet hetzelfde als roekeloos gedrag, dus weeg alle zaken die meespelen goed tegen elkaar af.

7) Varieer

Naast het nemen van risico is het belangrijk om niet alles op één paard te wedden. Dit geldt voor veel zaken: variatie in de vaardigheden die je opdoet, variatie in je netwerk, maar  ook variatie in je investeringen.

Lees het volledige artikel op de website van Inc.com