Buitenlandse bankrekening Je kan je misschien afvragen waarvoor je een buitenlandse bankrekening nodig hebt. Het antwoord is zo simpel als de vraag: een heleboel voordelen, vooral als er een nieuwe globale crisis uitbreekt. Dit zijn 7 redenen waarom je beter ook een bankrekening in het buitenland hebt:

# 1. Spreiding politieke risico’s

Zoals we in dit rapport uitleggen, vormen niet de financiële markten het grootste risico voor je spaargeld, maar de overheid. Overheden over heel de wereld zijn wanhopig op zoek naar geld. De kans is groot dat we nog meer bail-ins zullen zien (zoals in Cyprus), meer depositobelastingen krijgen (zoals in Spanje), meer nationalisaties van pensioenfondsen (zoals in Polen, Portugal en Argentinië) en meer kapitaalcontroles (zoals in Cyprus en IJsland).

# 2. Spreiding bancaire risico’s

Veel westerse banken zijn niet solvabel en hebben maar een fractie geld tegenover de claims op deposito’s die daar tegenover staan. Dit kan voor grote problemen zorgen bij een nieuwe Lehman Brothers-achtige crisis.

# 3. Spreiding muntrisico

Je vermogen spreiden over verschillende munten is een goede manier om het risico van je vermogen te verlagen en je koopkracht te beschermen.

# 4. Hogere rentevoet

Door de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve verdienen we zo goed als niets meer op ons spaargeld. Maar er zijn nog landen waar je wel rente kan krijgen op je geld. Let hier dan wel op het wisselkoersrisico zodat je de hogere rente niet verloren ziet gaan aan verlies in waarde van de buitenlandse munt.

# 5. De mogelijkheid om snel te reageren

Eens een overheid kapitaalcontroles instelt of belastingen begint te heffen op je spaargeld, is het te laat om je geld nog te beschermen. Een bankrekening in het buitenland geeft je de mogelijkheid om alvast een deel van je vermogen sneller te beschermen.

# 6. Een betere gemoedsrust

Een buitenlandse bankrekening is een soort van verzekering. Het helpt je jouw geld te beschermen tegen de hebzucht van de overheid of het falen van een bank. Je vermogen is beter gespreid en mogelijk ontvang je ook nog meer rente. Het zorgt ervoor dat je beter kan slapen tijdens de volgende crisis (die er ongetwijfeld nog komt).

# 7. Persoonlijke vrijheid

Meer opties, een betere gemoedsrust = meer persoonlijke vrijheid. Het is een onderdeel om financiële vrijheid te creëren in een wereld waar overheden op zoek zijn naar alle mogelijke middelen om aan geld te geraken.