Waarom je beter geen auto koopt

Waarom wil iedereen (vooral mannen) met een mooie auto rondrijden? Uiteraard is het leuk dat mensen naar jou en jouw auto staren. Een mooie auto is een symbool ‘dat je het gemaakt hebt’. Het is sexy en aantrekkelijk. Maar daar stopt het meestal dan ook. Er zijn 7 goede redenen waarom het beter is om helemaal geen auto te kopen.

Het kopen van een (mooie) auto gaat over een ‘gevoel’ … over ‘het belang’. Maar in feite blijft het een transportmiddel dat je van punt A naar punt B brengt (1). Het ‘gevoel’ van een mooie nieuwe auto is fantastisch, maar ook dat verdwijnt al redelijk snel. Na een paar maanden ben je dat al gewoon. En dan sta je daar met je dure auto dat een transportmiddel geworden is en snel in waarde daalt (2).

Auto’s zorgen voor afleiding (3). Je moet letten op de afbetaling, onderhoud, herstellingen en de nood/stress om er goed voor te zorgen. Auto’s zijn dikwijls een zware kost in het budget (4). En je hebt niet altijd een auto nodig.

Aangezien een auto vooral een transportmiddel is, zijn er voldoende alternatieven (5). Er is het openbaar vervoer, Uber, taxi’s, auto’s delen (Cambio, CarAmigo), carpoolen, …

Reken eens uit hoeveel uren je per week met de auto rijdt. Veel mensen zitten al snel 8 uur per week in hun auto. Op een werkweek van 40 uur is dat 1/5. Stel je voor dat je die 8 uur kan werken doordat iemand anders achter het stuur zit. Dan gaat je productiviteit ineens met 20% de lucht in (6).

Naarmate je ouder wordt, stel je veel minder belang aan de auto. Auto’s worden eerder een financiële last dan een ‘sexy gevoel’. Een Renault brengt je ook van punt A naar punt B, en een bus ook. Wie dan ook al jong van een auto afziet, kan zichzelf veel besparen.

Voor sommige mensen is een auto belangrijk, maar voor de meeste mensen is dat niet. Zet eens op een rijtje wat voor jou belangrijk is. Is dat de auto of de verplaatsing. Wanneer je het kan organiseren zonder eigen auto, kan je dat heel veel opleveren. Meer tijd, geld en energie voor dingen die wél belangrijk zijn (7).

Bron: Business Insider