Start het nieuwe jaar met een hoger loon
Loonsverhoging

De meeste mensen werken om geld te verdienen. Ons loon is daarbij een goede aanwijzing van de werkgever over zijn tevredenheid. Het salaris vertelt je of je gewaardeerd wordt of niet. Hoe je het draait of keert, een loon liegt niet. Bijna 4 op 10 werknemers vindt dat hij of zij te weinig verdient. Er zijn 8 signalen die dit bevestigen … of ontkrachten.

Een salaris blijft natuurlijk altijd wel een beetje een grijze zone. Het is niet eenvoudig om jouw salaris te vergelijken met dat van een collega. Toch zijn er bepaalde signalen die kunnen aangeven dat jij te weinig verdient, dat jij recht heeft op opslag. Zit jij in een van deze situaties, lees dan hier hoe je best een hoger loont onderhandelt.

# 1. Een gelijkaardige job op de website biedt een hoger loon

Vooral bij grote bedrijven staan er heel dikwijls gelijkaardige jobs als vacature open. Wanneer deze jobs een hoger loon bieden dan jouw salaris is dit een reden om aan te nemen dat jouw baas je niet of te weinig waardeert of dat jij te weinig verdient.

# 2. De omzet van het bedrijf stijgt, maar jouw salaris niet

Veel bedrijven bespreken jaarlijks de resultaten met hun werknemers. Als de omzet en de winst van het bedrijf jaar na jaar toeneemt maar jouw salaris blijft steeds hetzelfde, dan heb je een goed argument om handen om toch maar eens een loonsverhoging te gaan vragen.

# 3. Doe onderzoek naar jouw salaris

Er zijn tegenwoordig op het internet websites te vinden die een gemiddeld loon voor een bepaalde sector weergegeven. Het loont de moeite om van tijd tot tijd deze websites eens te raadplegen. Je kan dan het gemiddelde van de sector te vergelijken met jouw eigen salaris.

# 4. Je verdient minder dan jouw collega’s

Hoewel het niet vanzelfsprekend is, spreken mensen toch wel eens over hun salaris onder elkaar. Soms gebeurt het binnen de firma zelf maar het gebeurt ook wel eens op evenementen (evenement zijn dus niet alleen geschikt om te netwerken) . Als andere personen in een zelfde positie veel meer verdienen dan jij, kan je open kaart spelen met je baas. Een sollicitatie is snel gemaakt.

# 5. Je verantwoordelijkheid stijgt maar je salaris niet

Wanneer jouw baas je steeds meer verantwoordelijkheden geeft, steeds meer werk, steeds meer taken toevoegt aan jouw takenpakket,… zonder dat je daarvoor enige compensatie ontvangt, dan moet je niet verlegen zijn om dit aan te kaarten. Een goede baas eist veel van zijn personeel, maar waardeert dit ook.

# 6. Je bent gespecialiseerd

Ben jij specialist in een bepaald vakgebied waar er weinig vraag naar is, dan is het niet meer als logisch dat je een hoger loon ontvangt. Is dit niet het geval loont het zeker de moeite om eens naar andere bedrijven te kijken of om jezelf bij te scholen.

# 7. Je gaat jezelf voordelen toe-eigenen

Wanneer je het verantwoord vindt om meer pauze te nemen, om kleine spullen van het kantoor mee naar huis te nemen of wanneer je jezelf andere voordelen toe-eigent die niet vanzelfsprekend zijn en niet van toepassing op je collega’s, is dat een duidelijk signaal dat je jezelf onderbetaald voelt, beter een hoger loon vragen dan ontslagen worden.

# 8. Jouw baas ontwijkt dé vraag

Ontwijkt jouw baas steeds de vraag om jouw carrière vooruit te helpen? Ontwijkt jouw baas steeds de vraag om meer te verdienen? Dan komt dat dikwijls doordat jij onderbetaald bent en je baas weinig zin heeft om daar verandering in te brengen.

Bron: Business Insider