Altijd platzak Ken je dat gevoel op het einde van de maand, dat knagend verlangen naar het volgende loon op je rekening zodat je weer geld hebt om uit te geven of je rekeningen te betalen? Veel mensen leven van loon tot loon, zijn altijd platzak en weten niet hoe ze uit die spiraal moeten komen. Het beste wat je dan kan doen om uit die spiraal te geraken, is beginnen met een kleine zelfreflectie. Wat doe je verkeerd, wat kan er beter en vooral wat wil je veranderen? Dit zijn alvast 8 redenen waarom jij altijd platzak kan zijn.

# 1. Je kent onvoldoende over ‘Personal Finance’

Hoe je moet omgaan met geld, leren ze je niet op school. Dat is iets dat je van je ouders of vrienden moet leren. Helaas krijgen te veel mensen een slecht voorbeeld waardoor ze niet weten wat ze moten doen. Je moet je niet afvragen wat je kan kopen met je geld, je moet weten hoe je je geld kan gebruiken om financieel onafhankelijk te worden.

# 2. Je betaalt jezelf niet

Dit is de belangrijkste reden waarom veel mensen geen geld hebben: ze geven al hun geld uit. Spaar of investeer eerst en spendeer wat er nog overblijft. Dat is de beste manier om je spaarrekening te zien groeien. Denk dus ook aan jezelf.

# 3. Je stelt geluk vandaag boven behoeften van morgen

Je moet leven en genieten in het ‘nu’ maar je moet ook rekening houden met de behoeftes van morgen. Je moet goed beseffen welke uitgaven er later nog volgen. Een goede balans is de beste verhouding.

# 4. Je hebt geen noodfonds

Er kan altijd iets misgaan: je wordt ziek, je raakt je job kwijt, er duiken onverwacht grote kosten op,… wie geen appeltje voor de dorst heeft, staat met zijn rug tegen de muur en moet waarschijnlijk maatregelen nemen die je financiële huis onder water zetten.

# 5. Je huis is veel te duur

De Belg wordt geboren met een baksteen in zijn maag, maar ook in Nederland kunnen ze genieten van een eigen huis. Wanneer je kost wat kost je eigen (droom)huis MOET hebben, is de kans groot dat je te veel gaat betalen. Dat is een financiële last die je heel lang met je meedraagt.

# 6. Je weet niet waar je geld naartoe gaat

Met een simpel budget kan je volgen waar je geld naartoe gaat in plaats dat je jezelf afvraagt waar het gebleven is. Als je niet weet waar je allemaal geld aan uitgeeft, weet je ook niet waar je kan bijsturen om ervoor te zorgen dat je voldoende kan overhouden.

# 7. Je investeert in dingen en niet in jezelf

De beste investering die je kan doen, is in jezelf. Dit brengt het meeste op en kost het minste (je betaalt bijvoorbeeld geen belastingen op zelfstudie). Toch verkiezen de meeste mensen om spullen te kopen.

# 8. Je wil te snel rijk worden

Rijk worden moet snel en liefst zonder al te veel moeite. Daarom spelen zo veel mensen op de lotto, daarom beleggen de meeste mensen in de verkeerde aandelen, daarom hebben veel mensen de verkeerde job. Helaas werkt het niet op die manier, probeer dan ook niet de uitzondering te zijn.