Een vette bankrekening, begint bij jezelf. Rijk worden gaat niet vanzelf, daar moet je iets voor doen. Gelukkig zijn er verschillende leefregels die je kan volgen waardoor je iedere maand meer geld kan overhouden. Van meer verdienen tot minder uitgeven, je geld verzorgen is je welvaart voeden.

Dit zijn 9 leefregels samengesteld door de beste financiële adviseurs ter wereld. Wie deze leefregels in acht neemt, zou in staat moeten zijn om iedere maand €500 extra over te houden.

-1. Een hoog salaris maakt je nog niet rijk

Het is niet omdat je veel verdient, dat je rijk gaat worden. Veel geld verdienen maakt je alleen maar rijk wanneer je niet meer geld gaat uitgeven. Je kan dit het beste controleren via jouw netto vermogen. Dit stelt je in staat de echte rijkdom te meten.

-2. Denk aan jezelf

Iemand anders zal je geen geld komen toestoppen. Het moet allemaal van jezelf komen. Meer geld overhouden begint met minder geld uitgeven dan je verdient. Jezelf betalen voor je geld gaat uitgeven, maakt het allemaal wat gemakkelijker.

-3. Ken jezelf

Waar liggen jouw prioriteiten: geld consumeren, geld sparen of geld investeren. Je moet weten waar jouw geld naartoe gaat. Geef je te veel geld uit aan dingen die je niet nodig hebt? Dan moet je daar aan werken. Spaar je wel maar investeer je niet, moet je leren beleggen. Het doel moet zijn om geld te sparen en uiteindelijk te investeren. Zo laat jij jouw geld voor jou werken.

-4. Kleine dingen maken geen verschil, grote wel

Je kan besparen op de kleine dingen in het leven, maar dat maakt het er niet aangenamer op. Wat je wel kan doen is goed opletten wanneer je grote uitgaven doet. De aankoop van een huis of een auto kost veel geld. Een goedkoper model of een lagere rente op een lening kan dag en nacht verschil maken.

-5. Bescherm je geld

Je hebt niets aan al het bovenstaande, wanneer je je geld niet beschermt. Een goede bescherming komt in 2 vormen: a) een noodfonds om onverwachte uitgaven of financiële tegenvallers op te vangen, … en b) een goede verzekering.

-6. Kies de juiste vrienden

Wanneer 9 van jouw vrienden rijk zijn, is de kans groot dat jij de 10e zal worden. Negatieve vrienden helpen jouw geen stap vooruit. Omring jezelf met mensen die op dezelfde manier denken, die dezelfde doelen hebben en die jou graag helpen.

-7. Geef geen geld uit aan dingen maar aan ervaring

Het geluk dat je ervaart wanneer je iets koopt, is heel vaak van korte duur. Meestal staat het geluk niet in verhouding tot de kostprijs. En de volgende keer moet het allemaal wat beter en duurder zijn om hetzelfde gevoel te ervaren. Dan kan je beter geld uitgeven aan ervaringen: die maken wie jij bent en wordt.

-8. Verdien meer geld

De beste manier om meer geld over te houden, is door meer geld te verdienen. Je kan jezelf kapot besparen, maar daar zijn limieten aan. Meer geld verdienen is oneindig. De grootste opportuniteiten om meer geld over te houden, liggen bij jouw inkomsten.

-9. Denk niet aan pensioen, maar aan financiële onafhankelijkheid

Een grote fout die veel mensen maken, is dat ze zich klaar willen maken om op hun 65e comfortabel op pensioen te gaan. Je kan je beter concentreren op je financiële onafhankelijkheid. Wanneer jij niet meer MOET werken om het leven te leiden zoals jij dat wilt, kan je op pensioen gaan wanneer jij dat wilt. Je moet het leven willen leiden dat anderen niet willen, om het leven te hebben dat anderen niet kunnen krijgen.

Bron: MarketWatch