Het orakel uit Ohama orakelt weer eens zijn bekende argumenten tegen het beleggen in goud. De oude ziel geeft er ditmaal de volgende draai aan voor zijn aandeelhouders in Berkshire Hathaway. In een brief verklaart hij dat hij geen goud in portefeuille heeft met het volgende voorbeeld (vertaalt via Google) (origineel in Engels leest u hier):

Vandaag is de globale goudvoorraad ongeveer 170.000 ton. Als dit alles goud werden bij elkaar versmolten, zou het vormen een kubus van ongeveer 68 meter per kant. (Foto is en past dus gemakkelijk in een honkbal infield.) Op 1.750 dollar per ounce – goud prijs als ik dit schrijf – de waarde zou ongeveer 9,6 biljoen dollar. Bel deze kubus stapel A. Laten we nu een stapel B kost een gelijk bedrag te creëren. Daarvoor konden we kopen alle Amerikaanse akkerland (400 miljoen hectare met een vermogen van ongeveer $ 200 miljard per jaar), plus 16 Exxon Mobils (’s werelds meest winstgevende bedrijf, een verdiende meer dan $ 40 miljard per jaar). Na deze aankopen, zouden we hebben ongeveer 1000 miljard dollar over voor wandel-om geld (geen zin gevoel vastgebonden na deze aankoop eetbui). Kun je je voorstellen dat een investeerder met 9,6 biljoen dollar selecteren van stapel A over B stapel? Naast de duizelingwekkende waardering gegeven de bestaande voorraad van goud, de huidige prijzen maken de huidige jaarlijkse productie van goud commando ongeveer $ 160 miljard. Kopers – of sieraden en industriële gebruikers, bang personen of speculanten – voortdurend moet dit extra aanbod te absorberen om alleen handhaven van een evenwicht op dit moment prijzen. Een eeuw van nu de 400 miljoen hectare landbouwgrond zal hebben geproduceerd duizelingwekkende hoeveelheden maïs, tarwe, katoen en andere gewassen – en zal blijven dat waardevolle Bounty, ongeacht de valuta kunnen produceren. Exxon Mobil (XOM) zal waarschijnlijk hebben geleverd biljoenen dollars aan dividenden aan de eigenaren en zal ook activa aan te houden ter waarde van vele miljarden meer (en vergeet niet, dan krijg je 16 Exxons). De 170.000 ton goud zal onveranderd in grootte en nog steeds niet in staat de productie van wat dan ook. U kunt strelen de kubus, maar het zal niet reageren.

(excuses voor de Obi Wan Kenobi-vertaling van Google) Uiteraard vergeet Buffett gemakshalve enkele cruciale zaken te vermelden in z’n risico aannames. Volgens Warren Buffett leven we in een perfecte wereld, maar spijtig genoeg is dit verre van de realiteit. Alhoewel zijn investeringen in landbouwgrond en Exxon degelijk zijn, omvatten ze ook risico’s, zij het door omstandigheden dan wel tegenpartijrisico’s. Daarenboven vergeet de goede man te vermelden dat zijn waarderingen zijn uitgedrukt in dollars. Het tempo waarmee de Fed dollars ‘bijdrukt’, zo snel kan Exxon geen olie bovenhalen of kan landbouwgrond geen tarwe opleveren. Als het allemaal maar eens zo simpel was, beste Buffett! We kijken uit naar uw reacties… ( & DOWNLOAD  HIER ons GRATIS rapport)