De huidige bull market is uitzonderlijk sterk, ondanks alle hobbels op de weg (zwakke economie, griekse problemen, fraude, …): het spreekwoordelijke ‘climbing a wall of worries‘. Toch dienen beleggers steeds waakzaam te zijn voor de zwakke punten van deze stijging. Maierhofer gaf enkele interessante aandachtspunten mee op Yahoo! Finance. We sommen ze in bull point op:

  1. De resultaten zijn over het algemeen beter dan verwacht, maar het is nog steeds een ‘cost cutting’ rally! De omzet hinkt achterop bij de forse winststijging. Wie dan vervolgens met zwakkere vooruitzichten uitpakt, wordt genadeloos afgestraft. De aandeelhouders van Amazon hebben dit reeds aan de lijve ondervonden.
  2. De economie blijft zwak. Na de falingen van diverse bedrijven, zijn nu ook de persoonlijke huishoudens aan de beurt. In de VS steeg het aantal persoonlijke falingen in maart met 35% maand-op-maand en 19% jaar-op-jaar tot 158.000 personen.
  3. Insiders verkopen massaal hun aandelen. Het 8-wekelijkse gemiddelde (opgemeten door Investor Intelligence) stond op 4:1 (sell/buy). Alle standen boven 2,5:1 wordt beschouwd als uiterst negatief.
  4. Het hoge aantal ‘buy climaxes’ van 467 afgelopen weken, de hoogste stand in de afgelopen 20 jaar! Een buying climax komt voor wanneer een aandeel de hoogste stand van de afgelopen 12 maanden bereikt, maar de week afsluiten met verlies. Het kan een teken zijn dat de aandelen van de sterkhouders over gaan in de zwakkere handen.
  5. Het beleggerssentiment is terug uiterst positief. Dit kan men aflezen aan de lage stand van de VIX-index (volatiliteit), maar ook de put/call ratio die momenteel op een uitzonderlijk laag niveau van 0,32 staat. Dit betekent concreet de optiehandelaars voor iedere put optie, 3 calls hebben gekocht.

Kortom, voldoende signalen om waakzaam te blijven. Wat ons vooral interesseert is het hoge aantal insider verkooptransacties. Deze groep van bedrijfsleiders, adviseurs, directieleden,… weten meestal zeer goed wat de waardering van hun bedrijf/aandeel is. Het feit dat men massaal overgaat tot de verkoop, geeft impliciet aan dat de huidige waardering van de markten wellicht té hoog is voor de groep.