goud Voor goud bugs breken er aanmerkelijk betere tijden aan. Dat zeggen niet alleen wij, maar is ook de mening van tal van analisten. Wij geven u een laatste stand van zaken over hoe de professie nú tegen het edelmetaal aankijkt.

Goud is wellicht niet dé verrassing van 2014, ook de obligatie- en aandelenmarkten doen niet wat er door de meerderheid van de professie werd verwacht, maar is zeker wel een aangename verrassing gebleken. Nu is het jaar amper een maand oud, maar de trend lijkt gezet en voor het edelmetaal geldt duidelijk een (lichte) herstelfase.

Zesmaands goudgrafiek goud zes maands grafiek

Nu is de weg naar de voormalige top rond de $1.900 nog erg lang, en ongetwijfeld ook hobbelig. Maar wij zien duidelijk een kentering onder professionele partijen over waar de goudprijs heen zal gaan dit jaar. Goldman Sachs uiteraard vooralsnog uitgesloten. Ook analisten constateren dat de vraag naar het edelmetaal (fysiek) is geëxplodeerd, en dat dit nog onvoldoende wordt gereflecteerd in de koers.

Goud start nieuwe bull fase

Jim Walker, oprichter en CEO van Asianomics Group, liet tegenover CNBC in een interview weten dat ‘fysiek goud in een angstaanjagend snel tempo richting Azië verdwijnt en dat zodra dit besef goed doordringt tot de markt, de goudprijs door het dak zal gaan.’ Goud is dan ook één van de grootste long posities die Asianomics Group aanhoudt. Zoals we al eerder aangaven, is de vraag naar gouden munten extreem hard opgelopen. Zo hard, dat diverse gouden munten producenten de vraag amper tot zelfs niet bij kunnen houden, Saillant detail is dat niet niet alleen in het edelmetaal minded Azië het geval is, maar dat dit onder andere ook het geval is de VS, het VK, Australië en Oostenrijk. Volgens Barry Dawes, head of resources bij Paradigm Securities, komt er nog wel enig aanbod los vanuit verkopende beleggers die hun goud ETF’s van de hand doen, maar zal dat aanbod snel opdrogen. En dan zal vervolgens de ‘echte vraag’ (naar fysiek goud) naar zijn mening zorgen voor een hogere koers. Dawes mikt dan ook op ‘een volgende fase van de goud bull market.’ En daar zullen goudmijnaandelen ook volop van profiteren, hetgeen nu overigens al deels het geval is. Geduld zal dus worden beloond volgens (een deel van) de professie. Het wachten is slechts tot de grote massa ontdekt dat het edelmetaal inmiddels wel erg schaars is geworden. Mis de boot niet en investeer óók een deel van uw vermogen in goud en goudmijnaandelen. Hoe u dat doet, kunt u lezen in onze GRATIS GOUDGIDS, die u hier kunt downloaden