Hank Paulson is als voormalig minister van financiën van de VS een man om naar te luisteren. En Paulson vreest dat de VS afstevent op een nieuwe crisis. Alwéér een crisis inderdaad. Hank Paulson was U.S. Treasury Secretary op het moment dat een aantal jaar geleden de financiële crisis losbrak. Hij heeft alles dus van dichtbij meegemaakt en kan met de nodige kennis van zaken spreken over wat nu op de financiële markten aan de orde van de dag is. Op een meeting van de Manhattan club gaf hij vorige week een speech over de documentaire ‘Hank: Five Years from the Brink.’ In deze documentaire zet Paulson zijn visie over het ontstaan, de evolutie en de gevolgen van de crisis uiteen: zeker de moeite waard om eens op Netflix te bekijken.
Hank Paulson: puin ruimen nog niet klaar
De belangrijkste boodschap die Paulson te vertellen heeft, is dat er nog heel wat puin moet worden geruimd van wat hij de ‘mortgage meltdown mess‘ noemt. Dat zijn de gevolgen van de vastgoedcrisis die nog altijd op het leven van de gewone Amerikanen wegen.
>>>Crisis? Download hier gratis de Slim Beleggen BEURSBIJBEL<<<
In New York City’s Village East theater bevestigde Paulson zijn vertrouwen in de werking van de financiële markten, die zouden weer op een normale manier functioneren. De overheid heeft zich namelijk hoofdzakelijk met die markten bezig gehouden, het is nu hoog tijd om aan andere zaken te denken. Hij denkt daarbij in de eerste plaats aan de regelgeving. Er zijn in de VS maar liefst vijf verschillende regelgevers die elk hun eigen gangetje gaan en op sommige momenten zelfs proberen om elkaar het gras voor de voeten weg te maaien. Dat heeft geen enkele zin met een Securities and Exchange Commission die al goed werk levert. Al die regelgevers zouden moeten gaan samenwerken. Hank Paulson vreest dat Amerika de kiem voor een nieuwe crisis heeft gelegd en die zou zich opnieuw kunnen afspelen in de sector van de woonkredieten. Fannie Mae en Freddie Mac zijn nog steeds veel te groot en zouden voor een optimaal functioneren bij voorkeur in kleinere entiteiten opgesplitst moeten worden. Het gevaar is namelijk nog altijd verre van geweken