Een dikke maande geleden liepen de beleggers nog naar de exit alsof de wereld zou vergaan, nu staan de koersen terug rond nieuwe records. Deze omslag is zelden gezien op de aandelenbeurzen. En beleggers grepen niet alleen terug naar aandelen, maar vooral naar dividendaandelen. De S&P 500 steeg sinds de bodem van 16 oktober met 9,4 % terwijl de index voor dividendaandelen binnen de S&P 500 in diezelfde periode met 10 % steeg. Het verschil is niet groot maar dit toont aan dat de appetijt naar dividendaandelen nog steeds aanwezig is. Op het Federal Open Market Committee hintte Janet Yellen dat de korte termijn rentevoeten rond 0 % zullen blijven minstens tot de zomer van volgend jaar. Het is dus nog veel te vroeg voor dividendaandelen om een eventueel effect van een renteverhoging te voelen. Beleggers zien nog altijd veel waarde in deze aandelen. Kijk maar eens naar de koersreactie van onderstaande lijst met traditionele dividendaandelen sinds 16 oktober:
- Johnson & Johnson: +12.3%
- Target: +9.7%
- Altria: +10.5%
- Walgreen: +12.6%
- McCormick & Co.: +9.8%
- Lowe’s Companies: +12.6%
Let op, dit is het rendement zonder dividend. Beleggers zien dus nog niet veel problemen met een eventuele renteverhoging.
Nog minstens 2 jaar hoger rendement met dividendaandelen
Maar niemand kan precies zeggen wanneer de rente opnieuw zal stijgen. En als de rente stijgt, zal dit ook niet ineens naar 5 % opgetrokken worden zoals in 2006 – 2007. De rente staat al sinds 2008 rond 0 %, het zal enige tijd vergen vooraleer we terug op een normaal niveau staan. Dit is een proces van jaren. Momenteel bedraagt het gemiddelde dividendrendement van de S&P 500 1,9 %. Volgens de Federal Reserve zal de korte termijn rente eind 2015 op 1,4 % staan en eind 2016 op 2,5 %. Dit betekent dat het gemiddelde dividendrendement nog minstens 2 jaar hoger zal liggen dan de korte termijn rente van de Federal Reserve. Reden genoeg om nog steeds dividendaandelen te kopen.