seculaire_stagnatie_ Gedurende minstens zes jaar gaat de wereldeconomie gebukt onder erbarmelijke omstandigheden. Hier en daar komt er even een zonnestraal door de wolken om vervolgens weer afgedekt te worden met nog dikkere wolkenvelden, ook wel vergezeld van helse onweersbuien. De echte felle zonnestralen laten nog steeds op zich wachten en een economische strak blauwe hemel… zullen we die ooit nog gaan zien? Economen nemen nu al tegenwoordig, hoe triest ook, de term “secular stagnation” in de mond, of wel, “seculaire economische stagnatie”. Waar seculair duidt op een langdurige trend, duidt stagflatie op een ontwikkeling die tot stilstand komt zoals een economische groeivertraging. Het begrip ‘seculaire stagnatie wordt hier gebruikt als verzamelwoord van alle tegenslagen en ziektes waarmee de globale wereldeconomie wordt geconfronteerd, zoals een gematigde groei en dalende inflatie. De term “seculaire economische stagnatie” werd als eerst gebruikt in 1938 door Alvin Hansen om de globale economische malaise uit die tijd te verwoorden. Onlangs nam Larry Summers, voormalig minister van Financiën destijds werkend onder Bill Clinton, deze woorden in de mond in een lezing bij het IMF. Zijn woorden zijn vattend en worden dan ook door analysen veelvuldig geciteerd.

Economische stagnatie zorgt voor negatieve rentevoeten

Sinds het begin van de crisis worstelen economen en beleidsmakers met het probleem om de “vraag en behoeften” in de economie aan te jagen. De meest ingrijpende gevolgen vloeien hieruit voort. Een “nul procent beleid” op zichzelf is geen stimuli voor de economie, maar de daaruit geboren bubbels die daarmee gecreëerd worden doen dat wél. Het uiteindelijke leeglopen van deze bubbels zal bestreden moeten worden met wellicht nog lagere rentes. En precies hier zijn we inmiddels belandt: het negatieve rentebeleid, de nieuwe weg die deze globale wereldeconomie is ingeslagen. De huidige situatie van seculaire economische stagnatie geeft te kennen dat de rente van 0 procent niet laag genoeg blijkt en pakt het experiment dus uit met negatieve rentes om in de behoefte van de economie te kunnen blijven voorzien. Een bubbel in stand houden in zijn huidige formaat, leidt al tot stagflatie. Hoe ernstig moet het zijn als deze bubbel leegloopt, kun je je afvragen. Steeds duidelijker wordt dat deze crisis niet zomaar een crisis is zoals we deze in de geschiedenisboeken tegenkomen en dat deze crisis wellicht permanent is totdat er wereldwijd op zeer rigoureuze wijze op de resetknoppen worden gedrukt.

>> Bescherm je vermogen en geef jezelf € 500 extra inkomen per maand <<

Onderstaand een schematische weergave die de oorzaken en gevolgen van seculaire stagnatie duidelijk en overzichtelijk in beeld brengen. screen shot 2015-02-24 at 9.46.44 pm