Maand op maand weten ze het te presteren in de Verenigde Staten. Het terugdringen van het aantal werkzoekenden. Hierdoor neemt de werkloosheid aanzienlijk af en ziet dit eruit als een zeer positieve trend. Maar liefst 295.000 banen waren er vorige maand februari geschapen wat het werkloosheidscijfer twee tiende procentpunt naar beneden duwde tot 5,5 procent. In een half jaar tijd zijn er in Amerika maand op maand bijna 300.000 banen bijgekomen. Een mooie reeks welke we sinds maart 2000 niet meer gezien hebben in de officiële statistieken. Waar Amerika vorig jaar nog 2 tot 2,5 miljoen banen wist te creëren in een jaar tijd, bevindt Amerika zich nu in een periode waar er zelfs 3 tot mogelijk zelfs 3,5 miljoen banen bij zullen komen volgens de nytimes. Dat komt goed uit, want ieder jaar groeit de Amerikaanse bevolking met ongeveer 2,5 miljoen mensen. Dus enkel om een zogeheten “break even” te behalen, zullen er in de Verenigde Staten gemiddeld minstens 2,5 miljoen banen gecreëerd moeten worden, ofwel, een ruime 200.000 per maand.
Loonontwikkeling komt niet los
We zullen het niet hebben over de soorten banen die erbij komen zoals parttime en tijdelijke banen. In plaats daarvan is het interessant de focus te verleggen naar een andere factor: de loonontwikkelingen. Want zo opperbest ziet dit er vreemd genoeg niet uit. Bij een enorme groei in de werkgelegenheid, helemaal na zo een reeks, zou je minstens verwachten dat de lonen ook gaan stijgen. Er is immers meer vraag naar arbeiders. Hoewel de markt niet verzadigd is, is het wel een logisch gevolg dat, helemaal in combinatie met een knap aantrekkende economie, er iets valt af te lezen uit de loonontwikkelingen. De kaart hieronder laat duidelijk zien dat de loonontwikkelingen bij het uitbreken van de kredietcrisis een goede smak naar beneden gemaakt heeft. Sinds die tijd is deze negatieve trend nooit hersteld, zelfs niet na een dergelijk herstel op de arbeidsmarkt.
De loonontwikkelingen zijn nog net zo dramatisch als in het diepst van de crisis. Het enige cadeautje dat de Amerikaanse loonarbeider op dit moment ervaart is de lage inflatie waaraan de lage olieprijs ten grondslag ligt. Zorg zelf voor een eigen positieve loonontwikkeling via dit Gratis Rapport.