Warren Buffett Tussen de technische details omtrent de verzekeringssector en andere bedrijven welke in de jaarlijkse nieuwsbrief van Warren Buffett ter discussie worden gesteld ten behoeve van zijn aandeelhouders, zitten er in zijn nieuwsbrief ook enkele belangrijke boodschappen verscholen die voor de individuele belegger van grote waarde kunnen zijn.

1. Warren Buffett opent: “een aandeel is een bedrijf, geen stuk papier”

Met een aandeel bezit je een stuk van een bedrijf. Daarbij ga je uit van de waarde dat een bedrijf in de toekomst zou kunnen genereren en niet wat dit aandeel op korte termijn zal brengen. Hoewel aandelen op korte termijn vreemde sprongen kunnen maken, ligt de focus op het onderliggende business model dat bepaald hoe een bedrijf in de toekomst zijn winst zal genereren. Verder benadrukt Buffett: “Koop laag, verkoop hoog”.

2. Aandelen bieden bescherming tegen inflatie op lange termijn.

Buffett merkt op dat de S&P500 vanaf 1964 tot aan vorig jaar heeft geresulteerd in een ROI van 11.000 procent, dividenden inbegrepen. In hetzelfde tijdsbestek heeft de dollar 87 procent van haar waarde ingeleverd. Het is niet onwaarschijnlijk dat eenzelfde patroon zich de aankomende 50 jaar zal herhalen. Buffett merkt ook op dat hij “koopt van tijd tot tijd” wat indiceert dat je beter je aankopen spreidt over de loop van je investering carrière.

3. Volatiliteit staat niet gelijk aan risico

Waar de waarde van staatspapier is vastgeklonken aan de valuta waarin ze zijn verkocht, en dus inflatiegevoelig zijn, zijn aandelen juist extreem volatiel. Bij de aanschaf van obligaties verbind je je voor de duur van de looptijd ervan aan de inflatieontwikkelingen van een valuta. Hoewel aandelen erg volatiel zijn, wil dit niet zeggen dat deze risicovoller zijn om te bezitten. Dat hebben de afgelopen 50 jaar aan S&P500 ontwikkelingen duidelijk uitgewezen. Indien je de intentie hebt om te beleggen over een langere tijdsperiode, dan is het ‘niet bezitten’ van aandelen het grootste risico wat je kunt lopen.

4. Pak een tijdsbestek van meerdere decennia

Buffett denkt op de lange termijn. En dat benadrukt hij niet omdat zijn nieuwsbrief zijn vijftigste verjaardag aan het vieren is. Het in staat zijn te beschikken over een langer tijdsbestek stelt je in staat om de kracht en invloed van de volatiliteit in deze strategie weg te spelen. Tevens zal je in staat zijn de invloeden van inflatie teniet te doen.

5. Houd tarieven en indexen van fondsen in de gaten

Het is soms moeilijk in te schatten of fondsbeheerders geld hebben verdiend omdat ze echt zo goed zijn of omdat de factor ‘geluk’ een rol heeft gespeeld. Sommige managers rekenen verder ook te hoge tarieven voor zichzelf zodat er voor hun cliënten minder overblijft. Houd dit in de gaten.

Beleggen als Warren Buffett? Lees ook onze Dividend Automaat