Je bent jong, en je wilt wat. Je woont in de Verenigde Staten en zou graag een huis willen kopen. Dit lijkt helaas niet meer zo gemakkelijk zoals het ooit eens was. Dan hebben we het niet over 6 jaar geleden, toen bankbedienden aan je deur kwamen smeken om een nog grotere hypotheek af te sluiten waarbij ze je soms dwongen te liegen over je salaris welke je moest opgeven.
Huizenprijzen versus salarissen
Nee, er is nu iets anders aan de hand. Iets opmerkelijks zelfs. Maar vooral opvallend. Huizenprijzen in Amerika zijn sinds het tweede kwartaal van 2012 tot heden maar liefst 13 keer harder gestegen dan salarissen. Lonen zijn in deze periode met 1,3 procent gestegen terwijl huizenprijzen in deze periode maar liefst 17 procent duurder zijn geworden, zo bleek uit een rapport van RealtyTrac.
Investeerders bestormen de huizenmarkt
De vraag is hoe dit zo heeft kunnen gebeuren. Het antwoord is vrij simpel en zal worden gevonden bij investeerders. Vooral institutionele beleggers en internationale kopers hebben de Amerikaanse huizenmarkt bestormt in de hoop op een herstel. Zij kopen deze woningen uiteraard niet om ze zelf te bewonen, maar om er geld aan te verdienen door verhuur en als stukje investering.
Salarissen bewegen niet mee
Om de vraag vanuit de traditionele markt weer op een gezond niveau te krijgen zullen de huizenprijzen flink moeten dalen of moeten de salarissen weer gaan groeien. Dit laatst is overigens flink achtergebleven in het ‘herstel’ van de Amerikaanse economie. Een doodgewoon gevolg van een arbeidsmarkt dat ‘hard’ groeit zijn stijgende lonen. Ook hier geldt namelijk de wet van vraag en aanbod. Bij meer aanbod (van banen) zwakt de vraag automatisch af, iets wat werkgevers meestal beantwoorden met hogere lonen. Om de een of andere ‘vreemde’ reden is dit logische gevolg achterwege gebleven. Dat wekt bij critici vragen op. Misschien moeten we ons gaan afvragen: ‘hoe verhoudt de banenmarkt zich ten opzichte van de bevolking in zijn geheel, in plaats van te kijken naar de beroepsbevolking’.
Fed staat erbij en kijkt er naar
Feit blijft dat traditionele kopers een stap terug zullen doen. Je zou dit echter kunnen oplossen door de rente nog ietsjes te verlagen. Helaas, de Fed beschikt niet over dit wapentuig daar de rente al op 0 procent staat. Janet Yellen wilt de rente zelfs gaan verhogen. Nog meer tegenvallende fundamenten voor de huizenmarkt. De Fed heeft enkele jaren terug maar liefst voor 1 biljoen dollar aan door hypotheek gedekte waardepapieren opgekocht om deze markt een slinger te geven, maar loopt nu al weer spaak, zelfs met de rente op nul! Investeren in vastgoed én een oplossing tegen lage rente’s? Beleg eens in een REIT als dividendaandeel, deze aandelen blijven ook onder de huidige omstandigheden nog steeds interessant. Kennis maken met Slim in Dividend kan via dit Proef Rapport.