Lage olieprijs consument

Rusland bestookt sinds een paar dagen Syrische doelen met kruisraketten vanuit de Kaspische zee. En deze raketten volgen op aanvallen vanuit de lucht en land. De aanval zorgt voor een grote escalatie van de oorlog in Syrië. En de aanval heeft niet alleen invloed op de oorlog, maar mogelijk ook op de prijs van een vat olie. In een recente researchnote, schrijft Helima Croft – hoofd van comodity strategy bij RBC Capital Markets – dat de escalatie wel degelijk invloed kan hebben op de olieprijs.

‘Het conflict kan het voor Rusland en OPEC-landen moeilijker maken om tot een overeenkomst te komen over een eventuele productievermindering. Wij geloven dan ok dat de stap van Putin landen uit de producerende golfstaten zal dwingen om extra ondersteuning te bieden en de belangen in Syrie te beschermen’.

Dat terwijl de signalen eerder nog gunstig waren. De kroonprins van Saudi Arabië, Mohammad bil Salman, heeft Rusland dit jaar meerdere malen bezocht. In de media zijn openlijk statements gemaakt waaruit blijkt dat Saudi Arabië de productie wil verminderen, als Rusland dat ook doet.

rusland-olie

Maar door de stap van Putin wordt het moeilijker om een deal te bereiken. Croft wijst hierbij op de grote hoeveelheden geld die Saudi Arabië investeert in zijn leger, om de burgers content te houden. Met een langdurig conflict in Syrië, aangewakkerd door Rusland, kan het volgens Croft mogelijk zijn dat de Saudis meer geld in het leger pompen en dus niet direct denken aan het verlagen van de olieproductie. >> Meer weten over beleggen in Dividendaandelen, lees nu de Gratis Dividend Automaat.