De olieprijs daalde dinsdag aanvankelijk vanwege een sterkere dollar, die opliep na de aanslagen in Brussel, maar ook door onderliggende zorgen van de markt over de hoge voorraden. De prijs herstelde weer wat nadat Rusland aangaf bij de aanstaande bijeenkomst van oliekartel Opec aanwezig te zijn.

 

De mei-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange op 41,45 dollar, dat was een daling van 0,07 dollar, ofwel 0,2 procent, ten opzichte van maandag.

 

De afgelopen tijd is de olieprijs duidelijk hersteld, ondermeer vanwege de hoop op een akkoord over het beperken van de productie, maar ook de afnemende productie in de Verenigde Staten en productieonderbrekingen in Nigeria en Irak.

 

Analisten waarschuwen echter al dat de 40 dollar per vat weleens de bovengrens zou kunnen zijn, want op dit prijsniveau kunnen Amerikaanse olieproducenten weer investeren in de productie. En inderdaad, uit cijfers van Baker Hughes bleek vrijdag dat het aantal actieve boorplatforms vorige week is toegenomen.

 

"Er zijn een aantal tekenen dat Amerikaanse olieproducenten weer gaan boren, en daardoor zullen de prijzen niet verder stijgen", schreef olie-analist Michael Poulsen van Global Risk Management dinsdag.

 

Volgens analisten van onderzoeksbureau Energy Aspects is het recente herstel vooral het gevolg van een verandering in sentiment en niet zozeer een grote verschuiving in de vraag-aanbod dynamiek. "De markt is te hard van stapel gelopen", aldus de firma.

 

Een belangrijk richtpunt voor de oliemarkt is de bijeenkomst van Opec en niet-Opec landen op 17 april in Doha. Maar, zo waarschuwden analisten van Commerzbank dinsdag "de hoop [op een deal] is veel te groot."

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.