Aanslagen zoals die in Parijs en Brussel zijn hoofdzakelijk een humanitaire ramp geworden, de aandelenmarkten trekken zich niets aan van het menselijke leed. Dit was ooit anders, na 9/11 dook de beurs nog 10% lager, gisteren was er een kleine daling waarna de indices gewoon herstelden. In het verleden waren aanslagen dikwijls goed voor een tijdelijke dip op de aandelenbeurs omdat de gevolgen van dergelijke acties moeilijk in te schatten zijn. Uiteindelijk hebben terreurdaden weinig of geen impact op bedrijfsresultaten en herstelt de beurs van de shock. Maar zelfs dat gebeurt nu niet meer. Jim Cramer legt uit hoe dat komt:
Spijtig genoeg zijn terreurdaden iets waar we mee leren leven. Er is steeds een reactie van de markt, maar die wordt steeds kleiner. De koersen herstellen door de ‘underlying bid’. Dit zijn aankooporders die onder de markt liggen. Wanneer de koersen dan plots dalen, worden deze orders geactiveerd en begint de beurs te stijgen.
Sectorrotatie gaat verder
Volgens Cramer leven we in een wereld met veel risico’s. Aandelen zijn activa met een hoog risico. Het is dus aan te raden om een deel van je portefeuille te alloceren naar cash en overheidsobligaties om het risico te verminderen. Er vindt de laatste jaren vooral sectorrotatie plaats. Geld verschuift uit de ene sector naar de andere, maar verlaat de aandelenmarkt niet. In 2014 vloeide er veel geld uit de oliesector, in 2015 uit China en begin 2016 uit financiële aandelen. Nu zit de farmasector en de biotech in moeilijke papieren. Wanneer een sector stijgt zonder noemenswaardig nieuws, is dat een teken dat het geld die sector opzoek omdat er kansen liggen. De technologiesector is daar een goed voorbeeld van. Technologieaandelen blijven stijgen, zelfs bij gebrek aan concreet nieuws dat de sector ondersteunt.