Matt Mullenweg Misschien heb je nog nooit gehoord van WordPress, maar je hebt er meer dan waarschijnlijk al wel veel gebruik van gemaakt. WordPress is een open-source content systeem dat het mogelijk maakt websites te beheren, zoals het schrijven van deze blog bijvoorbeeld. De CEO van WordPress runt zijn bedrijf zonder kantoor of e-mail. Matt Mullenweg is de oprichter van WordPress en de CEO van Automattic, een bedrijf dat allerhande diensten en producten aanbiedt voor gebruikers van WordPress. Automattic wordt gewaardeerd op meer dan $1 miljard. Maar vooral de manier waarop Mullenweg zijn bedrijf runt, is opmerkelijk. WordPress zorgt voor de nodige structuur voor 25% van ’s werelds websites, toch wil Mullenweg ook de overige 75% nog veroveren. Mensen hebben geen drukpers om een krant te printen, maar ze hebben we dezelfde digitale mogelijkheden om hun berichten te publiceren.

Iedereen werkt waar hij wil

Automattic is een bedrijf met meer dan 400 medewerkers die van thuis uit werken of in gedeelde kantoren over 43 landen. Het is grotendeels afhankelijk van interne platformen om te communiceren en samen te werken. Iedereen werkt vanuit waar hij wil; van thuis uit, in een bar met wifi of in een ‘co-working space’. Zo kan Mullenweg de beste talenten over heel de wereld rekruteren zonder dat ze bijvoorbeeld naar New York of San Francisco moeten verhuizen.

E-mail is achterhaald

Automattic maakt ook geen gebruik van e-mail, e-mail is volledig achterhaald volgens de succesvolle CEO. Hij maakt zelf gebruik van P2, net zoals Slack een professionele chat om te communiceren.

“Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat ze graag e-mail hebben of dat ze er meer van willen”, zegt Matt Mullenweg.

In plaats van e-mail kan iedereen een item creëren waar anderen commentaar op kunnen geven. Verschillende groepen of teams kunnen hun eigen communicatieplaats creëren. Alles is transparant en traceerbaar. Je kan ook ‘alerts’ instellen op de onderwerpen die je wilt volgen zonder dat je alle e-mails moet doorploeteren om te filteren wat voor jou belangrijk is. Het internet heeft ervoor gezorgd dat je veel minder kapitaal moet investeren in infrastructuur zodat je meer geld en energie kan spenderen aan communicatie.