Wat moet je weten voor je een huis koopt We kunnen niet altijd van alles op de hoogte zijn, daarom luisteren we graag naar de mening van een expert. Maar in sommige gevallen is luisteren alleen niet voldoende. Neem nu een vastgoedmakelaar. Zo’n man (of vrouw) is toch een expert op het gebied van vastgoed, althans dat zou toch moeten zijn. Wanneer je vastgoedmakelaar een van onderstaande 7 zinnen tegen je zegt, is het dringend tijd om de man (of vrouw) de deur te wijzen.

# 1. “Je hebt geen inspectie nodig.”

Dit is een immense rode vlag. Wanneer je vastgoedmakelaar tegen je zegt dat het niet nodig is om het huis eerst te bezoeken alvorens je het koopt, is het hoog tijd om de man met zijn klikken en klakken op de straat te gooien. Je moet ALTIJD naar het huis gaan kijken en een GRONDIGE inspectie uitvoeren, zelfs als het een nieuwbouwproject is.

# 2. “Ik heb het contract gelezen, je moet enkel nog tekenen.”

Een vastgoedmakelaar (of eender wie) mag je nooit een contract laten tekenen zonder dat je het zelf gelezen hebt. Een vastgoedmakelaar is geen advocaat en ook hij kan niet altijd weten wat er allemaal in een contract staat, zelfs niet als het een zogenaamd standaardcontract is. Dit is een van de duurste aankopen uit je leven, lees het contract zelf na en als je niet alles begrijpt moet je een advocaat of een notaris raadplegen.

# 3. “Die geur zal wel weggaan.”

Vastgoedmakelaars willen je laten geloven dat de geur van huisdieren zoals honden of katten wel zal verdwijnen, maar dat is niet het geval. Spijtig genoeg gebeurt dit meer dan je zou verwachten. De urinegeur van dieren kan muren en vloeren binnendringen en het kan jaren duren vooraleer zoiets verdwijnt. Ook de geur van sigaretten kan nog jaren blijven hangen.

# 4. “Het water is van de gemeente, dus je bent veilig.”

Eens je ergens woont, kan je het water dat uit de kraan komt niet vervangen. Je zou het water moeten laten testen want uit iedere kraan komt ander water. Afhankelijk van waar je woont kan het chloorgehalte verschillen en kan het arseen, lood, radiologische en chemische stoffen bevatten.

# 5. “Ik weet dat je een bepaald budget hebt, maar laten we enkele duurdere huizen bekijken.”

Een vastgoedmakelaar moet altijd de wensen van de klant respecteren. Let dus goed op met de makelaars die je huizen laten zien die boven het budget liggen. Makelaars werken soms op commissie, hoe duurder het huis is dat ze verkopen, hoe meer ze verdienen. Makelaars die de wensen van de klant respecteren in plaats van hun eigen bankrekening laten goedkopere huizen zien, niet duurdere.

# 6. “Ik gebruik geen e-mail.”

Het overgrote deel van de mensen die op zoek zijn naar een huis, zoeken online naar hun droomhuis. In vele gevallen moet er snel gehandeld worden wil je het huis van je dromen aan een degelijke prijs kunnen kopen. Wanneer je makelaar geen e-mail gebruikt, heb je een enorme handicap.

# 7. “Ik laat je vandaag 20 huizen zien, we hebben dus niet veel tijd.”

Zoals gezegd in punt 1 moet je een grondige inspectie kunnen uitvoeren wanneer je een huis gaat kopen. Wanneer je makelaar een zeer strak schema maakt om zoveel mogelijk huizen te bezichtigen, krijg je daar niet de tijd voor. De kans is groot dat je bepaalde gebreken over het hoofd gaat zien of dat je veel te veel gaat betalen voor wat het huis echt waard is.