De Amsterdamse beurs is donderdag met verlies gesloten. De AEX leverde 1,4 procent in op 440,11 punten en presteerde daarmee even slecht als de omringende beurzen.

De maand maart leverde daarmee een winst op van circa drie procent. Februari werd afgesloten op een koers van 427,27 punten.

Er waren vanochtend cijfers over de Duitse detailhandelsverkopen en werkloosheid. De verkopen stegen en de werkloosheid maakte een pas op de plaats. In de eurozone bleek het consumentenprijspeil in maart gedaald, maar wel minder hard dan in februari. De inflatie lag volgens Rabobank "iets hoger dan verwacht".

In Amerika bleken de wekelijkse steunaanvragen gestegen met 11.000, maar daar stond tegenover dat de Chicago inkoopmanagersindex voor maart met 6 punten steeg naar 53,6 punten.

Wat opnieuw opviel vandaag is de discrepantie tussen tussen de Amerikaanse en Europese beurzen, aldus Westerterp, daarbij wijzend op de oplopende euro. Voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve "heeft de boodschap goed begrepen", zo wees vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB op de recente woorden van de Amerikaanse centraal bankier. Yellen liet dinsdag blijken dat het zo’n vaart niet zal lopen met een volgende renteverhoging.

De euro/dollar kwam vervolgens in beweging en steeg ook vandaag weer stevig naar 1,1391 en noteerde zelfs even boven de 1,14. Analisten van Rabobank verwachten dat het muntpaar in de komende maanden weer gaat dalen. De kans op een renteverhoging in juni wordt momenteel, op basis van de zogenaamde Federal Funds Futures van CME Group, ingeschat op 20 procent. "Dat lijkt ons aan de lage kant", aldus de analisten van Rabobank.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten vrijwel alle fondsen lager. Een van de uitzonderingen was ABN AMRO met een winst van 0,3 procent. Opvallend hoger noteerde ArcelorMittal. De staalreus werd 3,3 procent duurder na een koopaanbeveling door Berenberg. De risico’s op korte termijn zijn volgens de analisten klein, terwijl ArcelorMittal op de lange termijn zal profiteren van het aantrekken van de economie in Brazilië en Rusland, in combinatie met de kostenbesparingen die het concern doorvoert.

Tot de grootste dalers in de hoofdindex behoorde indexzwaargewicht Unilever met een verlies van 2,3 procent en uitgevers RELX en Wolters Kluwer elk met een min van 2,1 procent. ING Groep werd 2,2 procent goedkoper.

In de AMX ging IMCD aan kop met een koerswinst van 3,4 procent. De distributeur van speciale chemische producten en voedingsingrediënten maakte vandaag de opening van een kantoor in Japan bekend. Verder koerste ook BE Semiconductor Industries 1,5 procent hoger en won  Delta Lloyd 1,1 procent, net als NSI.

Air France-KLM werd 0,8 procent duurder. De luchtvaartmaatschappij maakte vandaag met de opening van een station in München een stap voorwaarts in de groei die het in het budgetsegment wil realiseren. Daar stond Arcadis tegenover met een verlies van 2,6 procent. OCI en PostNL werden respectievelijk 2,1 en 1,3 procent goedkoper.

Onder de kleinere fondsen vielen Brill en Fagron positief op met winsten van 4,9 en 4,5 procent. Heijmans verloor 2,6 procent en Van Lanschot daalde 4,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerden de Amerikaanse beurzen 0,1 tot 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.