De Amsterdamse beurs is vrijdag in het rood gesloten, als gevolg van een lagere olieprijs en een Amerikaans banenrapport dat gemengd werd ontvangen. De AEX leverde 1,3 procent in op 434,48 punten. De Midkap verloor 0,5 procent op 671,02 punten en de AScX sloot 0,3 procent lager op 778,80 punten.

"De markt leeft tussen hoop en vrees", stelde vermogensbeheerder Maurice Eeken van ff Beleggen, waarbij de markt enerzijds angst heeft voor deflatie en een verder afzwakkende economie en anderzijds de hoop vestigt op het stimulerende beleid van centrale banken wereldwijd.

De daling van vrijdag schreef de vermogensbeheerder met name toe aan de lagere olieprijs. Gezien de huidige correlatie tussen de aandelenmarkten en de olieprijs zal volgens Eeken de aandacht ook volgende week weer uitgaan naar olie.

Vrijdagochtend kreeg de markt een reeks mondiale inkoopmanagersindexen te verwerken. De bedrijvigheid in de Duitse industrie is in maart in een iets hoger tempo gestegen, terwijl ook Nederland en Italië de industriële activiteit zagen groeien. De Spaanse industrie kende een minder sterke groei. De Franse industrie viel zelfs terug naar krimp. Voor de eurozone in zijn geheel was de bedrijvigheid in de industrie in maart evenwel in een licht hoger tempo gegroeid.

De markt putte tevens steun uit positieve data uit China. De officiële inkoopmanagersindex voor de industrie noteerde voor het eerst in acht maanden boven de 50, wat duidt op een groei in economisch activiteit, terwijl de index berekend door Markit nog slechts op een fractionele krimp wees. Japanse cijfers stelden teleur. Zo bleek uit data dat de omstandigheden in de Japanse productiesector zijn verslechterd en dat het ondernemersvertrouwen onder druk staat.

De tweede helft van de handelsdag stond met name in het teken van het Amerikaans banenrapport. Marktvolgers spraken van een gemengd rapport. Hoewel het aantal banen in de niet agrarische sector in maart met een stijging van 215.000 banen harder steeg dan verwacht, nam ook het werkloosheidspercentage onverwacht toe van 4,9 naar 5,0 procent. Wat wel positief stemde was de stijging van het gemiddelde uurloon met 0,07 dollar naar 25,43 dollar, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Net als in Europa stond ook in Amerika de inkoopmanagersindex voor de industrie op de rol. Zowel de data van Markit als die van ISM wezen op een groeiende bedrijvigheid.

De euro/dollar noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam op 1,1379 dollar.

Brent noteerde 3,9 procent lager op 38,77 dollar en WTI daalde 3.5 procent tot 38,38 dollar, na berichten dat Saoedi-Arabië de productie alleen bevriest als Iran en andere grote olieproducenten dit ook doen.

Stijgers en dalers

Staalgigant ArcelorMittal sprong er vrijdag met kop en schouder boven uit in de AEX. De staalreus profiteerde nog steeds van de aankondiging van Tata Steel dat het bedrijf zijn Britse activiteiten in de etalage zet. Het aandeel sloot 4,4 procent hoger. "Met het mogelijke vertrek van Tata Steel uit het Verenigd Koninkrijk wordt in ieder geval een stukje overcapaciteit uit de markt gehaald", stelde vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "Dat is goed voor de producenten die overblijven. Bovendien zal sprake zijn van minder concurrentie en mogelijke prijsstijgingen."

Tot de grootste dalers in de AEX behoorden de financiële waarden Aegon en ING Groep met verliezen van 2,5 en 2,1 procent. Morgan Stanley verlaagde het advies voor ING van Gelijkgewogen naar Onderwogen en verlaagde het koersdoel van 13,30 naar 12,40 euro. De markt onderschat volgens Morgan Stanley de impact van regelgeving en de blootstelling aan de energiesector voor ING.

Royal Dutch Shell sloot 2,3 procent lager, vanwege de lagere olieprijs.

PostNL was de grootste stijger in de Midkap met een winst van 1,4 procent. Overnight pakketvervoerder Packs heeft een belang genomen in PostNL, in een stap die de concurrent van PostNL zelf omschreef als strategisch. "Door het aandelenbelang in PostNL zal Packs nu steeds eerstelijns geïnformeerd zijn over de ontwikkelingen bij PostNL en kan Packs ook invloed uitoefenen op het beleid en de richting van de marktleider in de overnight pakketbranche", zei hoofd Marketing Gerdwin Lammers van Packs tegenover ABM Financial News. Het aandelenbelang dat Packs nam, blijft vooralsnog onder de 3 procent, zo zei de onderneming, die niet wilde zeggen hoe groot het genomen belang precies is. Air France-KLM eindigde 2,7 procent lager en Arcadis 2,5 procent.

Tussen standen Wall Street.

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam hoger, waarbij de Dow Jones index 0,2 procent steeg.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.