De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten dankzij een eindsprint. De AEX steeg 0,5 procent op 431,01 punten en trok zich vooral op aan de hogere olieprijs.
"We hebben toch weer de weg omhoog ingezet", constateerde beleggingsspecialist Youri Sleutel van online broker Lynx. "Dat zag je vooral vanaf half vijf, toen het olievoorradenrapport uitkwam."
Uit het officiële voorradenrapport van de Amerikaanse overheid van The Energy Information Administration dat woensdag verscheen, bleek dat de voorraden afgelopen week met bijna 5 miljoen vaten zijn gedaald.
De olieprijs, die toch al hoger stond, liep daarna verder op. Rond het slot in Amsterdam noteerde een vat West Texas Intermediate 4,8 procent hoger op 37,62 dollar en was Brent 4,2 procent duurder op 39,42 dollar per vat.
Duitse macro-economische cijfers stelden eerder op de dag opnieuw teleur. Nadat de fabrieksorders in de grootste economie van de eurozone dinsdag al onverwacht daalden in februari, bleek woensdag dat ook de industriële productie in dezelfde maand is gekrompen.
De industriële productie daalde met 0,5 procent, nadat in januari nog sprake was van een stijging van 2,3 procent.
De euro/dollar was rond het sluiten van de aandelenmarkten weer door de grens van 1,14 gebroken, na een dieptepunt van 1,1328 eerder op de dag.
Volgende richtpunt voor het muntpaar zijn de notulen van de Federal Reserve die woensdagavond nabeurs verschijnen. Volgens beleggingsspecialist Sleutel van Lynx "is de spanning er wel af na de gematigde toon van Janet Yellen vorige week, maar is het wel interessant om te zien hoeveel bestuursleden [van het FOMC] wat tegengas geven."
De Europese aandelenmarkten kunnen pas donderdag reageren op de notulen van de Fed.
Stijgers en dalers
Gemalto voerde de Amsterdamse hoofdgraadmeter woensdag aan met een winst van 2,0 procent, nadat analisten van het Franse CM-CIC Market Solutions zich in een rapport positief uitlieten over de visie van de maker van beveiligingssoftware. "Geruststellend en bovenal realistisch", noemden de analisten de boodschap die Gemalto tijdens een roadshow in Zwitserland afgaf.
SBM Offshore maakte bekend dat de schikking die CEO Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema hebben getroffen met de Braziliaanse autoriteiten inzake een smeergeldaffaire door de rechter is bevestigd. Het aandeel, dat extra gesteund werd door de hogere olieprijzen, steeg vandaag 1,8 procent. Oliereus Royal Dutch Shell won 0,9 procent.
Boskalis, dat eerder op de dag nog zo’n 2 procent steeg in reactie op een adviesverhoging van Houden naar Kopen door ING, sloot uiteindelijk 0,3 procent in de plus.
In de Midkap viel vooral Air France-KLM op, met een verlies van 3,2 procent in reactie op het aangekondigde vertrek van CEO Alexandre de Juniac. Analist Ruxandra Haradau-Doser van Kepler Cheuvreux schreef woensdag dat het vertrek van de topman, die naar brancheorganisatie IATA gaat, negatief is en dat hierdoor de doelstellingen van Air France-KLM voor 2017 in gevaar komen.
Galapagos voerde de Midkap vandaag aan en steeg 4,6 procent, gevolgd door Delta Lloyd, dat 2,8 won.
In de AScX leverde Probiodrug 3,2 procent in, na een aardige stijging van het aandeel in de afgelopen dagen. Stern Groep voerde de lijst van kleinere beursfondsen aan met een koerswinst van 3,5 procent. In het eerste kwartaal werden er in Nederland minder nieuwe auto’s verkocht als gevolg van nieuwe belastingregels die dit jaar werden ingevoerd. Positief was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek dat na dalingen in januari en februari er in maart weer sprake was van een verkoopgroei van 4 procent op jaarbasis.
Tussenstand Wall Street
Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam hoger, waarbij de Dow Jones index 0,4 procent steeg.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.