PostNL(2) PostNL heeft donderdag met het besluit om in Duitsland te blijven een dappere beslissing genomen. Dit stelde analist Andre Mulder van Kepler Cheuvreux. Mulder was verrast door de beslissing van PostNL om na een strategische heroriëntatie toch in Duitsland te blijven investeren, omdat veel concurrenten juist hebben besloten om de internationale activiteiten te beëindigen en zich op de binnenlandse operaties te concentreren. PostNL besloot eerder wel om de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk stop te zetten, terwijl het postbedrijf wel in Italië aanwezig blijft. Mulder schetste in een rapport dat hoewel er meer kansen zijn omdat de markten toegankelijker worden, het operationeel lastig blijft in het buitenland, vanwege de monopoliepositie die nationale postbedrijven vaak hebben en de regelgeving op het gebied van mededinging en het spanningsveld dat ontstaat door enerzijds de diensten van de monopolist in kwestie te behouden en anderzijds meer concurrentie toe te laten.

Ondertussen is PostNL het enige postbedrijf dat nog buitenlandse activiteiten heeft, omdat alle anderen de handdoek in de ring hebben gegooid, en zich terug hebben getrokken in hun binnenlandse kasteel.

Kijkend naar Postcon, dat in 2015 een omzet behaalde van 494 miljoen euro, stelde Mulder dat het Duitse onderdeel de afgelopen jaren ongeveer de helft bijdroeg aan de omzet van PostNL’s internationale activiteiten en 12 procent van de totale bruto omzet van het Nederlandse postbedrijf. “Het blijft onduidelijk wat de beslissende factor was om in Duitsland te blijven. Aan de ene kant zou verkopen lastig zijn geweest omdat zelfs een ervaren bedrijf als PostNL er tot nu toe niet in slaagde een redelijke marge te behalen, terwijl PostNL aan de andere kant nu eindelijk winst verwacht”, zei Mulder, die berekende dat PostNL in 2020 een EBIT marge van 3 procent verwacht voor Postcon. Op basis van de opwaartse bijgestelde groeiambitie door PostNL van een onderliggend contant resultaat in een bandbreedte van 265 miljoen tot 335 miljoen euro, naar 285 miljoen tot 355 miljoen euro in 2020, stelde Kepler Cheuvreux dan Postcon hieraan 20 miljoen euro zal bijdragen, aangenomen dat de groei sterker is dan die van de markt en de prijzen verbeteren. Analist Mulder hield vast aan het Reduceren advies op PostNL met een koersdoel van 2,80 euro. Op een vlak Damrak noteerde het aandeel PostNL 1,3 procent hoger op 3,77 euro. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20-26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.