Philips Philips heeft in het eerste kwartaal een meevallende omzetgroei van 5 procent behaald. Dit stelde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers maandag tegenover ABM Financial News. Versteeg wees met name ook op de sterke autonome groeicijfers van Philips. De verlichtingstak deed het minder goed, maar die zal weer gaan groeien door betere prestaties bij het onderdeel LED, dat inmiddels de helft van de omzet van de lichttak uitmaakt. De omzet steeg van 5.339 miljoen naar 5.517 miljoen euro, dat was  op vergelijkbare basis krap 3 procent, terwijl de consensus op 1,2 procent lag en Olofsen slechts op een stijging van 0,1 procent rekende. De meevaller zat hem volgens de analist bij HealthTech, waar de vergelijkbare omzet met circa 5 procent steeg. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) steeg van 327 miljoen naar 374 miljoen euro, waar de consensus op 387 miljoen euro lag. De stijging was vooral te danken aan hogere volumes, een gunstigere productmix en kostenproductiviteit, terwijl wisselkoerseffecten juist een negatieve impact hadden. De marge steeg op jaarbasis van 6,1 procent naar 6,8 procent.

De marges van Philips zijn wel verbeterd in het eerste kwartaal maar waren aan de zwakke kant, meende Versteeg. Daar was iets meer van verwacht.

Het belangrijkste nieuws is volgens de analist toch dat de lichttak hoogstwaarschijnlijk naar de beurs zal worden gebracht en dus niet wordt verkocht. Daarbij merkte Versteeg nog een meevaller op. De kosten van de afsplitsing van de Lighting zijn lager dan verwacht. Het belangrijkste is of Philips bij een beursgang ook een meerderheidsbelang verkoopt. Gebeurt dit niet, dan zal het belang nog altijd een “belangrijke” factor zijn in de waardering van koersontwikkeling van Philips, aldus de analist. Versteeg verwacht al met al een licht positieve reactie van de markt op de cijfers. Theodoor Gilissen Bankiers heeft een Niet Aanbevolen advies met een koersdoel van 24,00 euro op Philips. Analist Peter Olofsen van Kepler Cheuvreux handhaaft het Houden advies op Philips met een koersdoel van 27,00 euro. Hoewel Philips verbetering toonde in het eerste kwartaal, hoopte de markt volgens de analist op meer. Daarbij is er nog altijd onzekerheid over de opsplitsing van de onderneming. “Algeheel zien we geen grote aanjager voor de aandelen in dit bericht en handhaven ons Houden advies”, aldus Olofsen. Het aandeel sloot vrijdag 0,2 procent lager op 25,15 euro. Door: ABM Financial News. Info@abmfn.nl Redactie: +31(0)20 26 28 999 © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.