We gaan er allemaal van uit dat het geld op onze spaarrekening 100% veilig is, althans toch minstens tot €100.000. Maar dat geld is maar veilig zolang men zich aan de belofte kan houden om het geld te garanderen. Meestal houden overheden zich wel aan zo’n belofte … tot er betaalt moet worden. Duitsland laat alvast weten niet te betalen voor andere landen.
We stelden enkele weken geleden al de vraag “Is uw spaargeld écht tot €100.000 gegarandeerd?” Hier gingen we dieper in op het feit wie verantwoordelijk is voor de depositogarantie in Europa. Jens Weidmann van de Duitse Bundesbank bevestigt nogmaals dat Duitsland niet van plan is de deposito’s in andere landen op te hoesten. Maar wie gaat het dan wel betalen als er een nieuwe crisis zou uitbreken?
Volgens de Bundesbank zijn er nog te grote risico’s verbonden aan het Europese bankenlandschap. Europese banken hebben te veel overheidsobligaties van hun eigen land op hun balansen staan. Wanneer een land in een Griekse crisis terecht zou komen, dreigt heel de banksector te kapseizen en dan moet het depositogarantiestelsel aangesproken worden. En dan wordt er altijd automatisch naar Duitsland gekeken voor extra centen. Maar daar wil Duitsland dus niet aan meewerken.
Banken hebben te weinig kapitaal voor jouw spaargeld
In november 2015 ontstond het voorstel van een European Deposit Insurance Scheme (EDIS). Banken zouden moeten bijdragen in dit fonds. In eerste instantie blijven de landen zelf verantwoordelijk voor de depositogarantie maar geleidelijk aan zou dit overgedragen worden aan het EDIS. Duitsland is hier tegen omdat EDIS een verantwoordelijkheid inhoudt om landen met een problematisch financieel systeem te steunen. Volgens Jens Weidmann moeten er eerst strengere regels komen voor de banken om de risico’s die verbonden zijn met overheidsobligaties te dekken.
Tot op heden worden overheidsobligaties nog steeds beschouwd als risicoloze activa. Maar de crisis in Griekenland leerde alvast dat overheidsobligaties verre van risicovrij zijn. Europese banken hebben op dit moment bijzonder weinig kapitaal tegenover deze overheidsobligaties staan. De Bundesbank wil dit eerst veranderen vooraleer men kan spreken over een Europese dekking van spaargeld. Volgens Jonathan Hill – Chief Financial Services van de Europese Unie – kan dit echter nog jaren duren. Tot die tijd zal je het met een belofte moeten doen dat je spaargeld veilig is.
Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?
De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.
Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)