Het idee van een basisinkomen krijgt steeds meer aanhangers. Over heel de wereld staat het idee al op verschillende agenda’s. Met een basisinkomen krijgt iedereen iedere maand gratis en voor niets een bepaald bedrag op zijn rekening. De vraag is echter: worden we daar lui of productiever van? Een basisinkomen is zoals sociale zekerheid voor iedereen. Bepaalde delen in Europa staan al op het punt dit idee in praktijk om te zetten. Maar ook in Canada en Zuid-Amerika speelt men met het idee om een soort van basisinkomen in te voeren. De dag dat iedereen gratis geld krijgt van de overheid komt dus dichterbij. Op 5 juni houden ze in Zwitserland een referendum. Voorstander protesteren – verkleed als robot – voor de invoering omdat volgens hen automatisering jobs kost. Ze willen daarvoor 2.500 Zwitserse Frank per persoon, per maand voor in de plaats.
“Robot” protesters call for basic income for all, because real ROBOTS are taking all the jobs#Switzerlandhttps://t.co/xmgFKcYa7y
— IN THE NOW (@INTHENOWRT) 3 mei 2016
Later op het jaar volgt er ook een experiment in Ontario, Canada en in het Nederlandse Utrecht is er een pilootproject aan de gang. Finland brengt ook zijn financiën in stelling om een 2-jarig proefproject rond een basisinkomen te starten.
Is een basisinkomen het ultieme socialisme?
Sommigen beweren dat een basisinkomen het hoogste sociale voordeel is dat een land kan bereiken. Het moet armoede en inkomensongelijkheid verminderen en de pijn van werkloosheid en economische stagnatie verzachten. Een basisinkomen is dan ook een populair en moedig idee. In plaats van een sociaal voordeel hier en daar toe te kennen, beperkt voor de ene en cumuleerbaar voor de anderen, schept het eensgezindheid. Werkloosheidsuitkeringen, ziekte-uitkeringen, pensioenen, … verdwijnen en worden onder het basisinkomen geplaats. Dit vereenvoudigt de administratieve molen enorm en elimineert fraude en verspilling. Het grootste nadeel is volgens de tegenstanders dat er met een basisinkomen geen drang meer is om te werken. Mensen zouden lui worden en geen moeite meer doen om iets bij te brengen aan de samenleving. Onderzoeken uit het verleden konden dit echter nog niet aantonen. Misschien is de voornaamste reden dat men het basisinkomen zo lang mogelijk probeert tegen te houden, … de tewerkstelling van de sociale ambtenaren. Maar zouden die niet liever thuis zitten met een basisinkomen?