Net zo belangrijk als de aankoop van een aandeel of andere belegging, is een exit strategie. Ofwel, wanneer is het beste moment om te verkopen? Handelaar en blogger Tim Du Toit heeft de belangrijkste overwegingen en strategieën op een rij gezet. Daarbij gelden de volgende vuistregels:
– 1. Maak een exit strategie en schrijf deze op
– 2. Lees dit regelmatig terug
– 3. Maak aanpassingen al naar gelang de positie vordert
– 4. Blijf bij je strategie – geen uitzonderingen!
Het belang om verliezen te beperken Als je wilt overleven in de markt is het belangrijk om verliezen te minimaliseren. Verliezen zijn een vast gegeven, omdat een 100% winstpercentage onmogelijk is. Op de hoogte van winnende posities heb je geen invloed; op de mate van verlies wel. Bovendien wordt het steeds moeilijk om eventuele verliezen te herstellen, al naar gelang het totaalverlies groter wordt.
Onderstaande afbeelding maakt dit duidelijk.
2 Redenen om over te gaan op verkoop.
Er zijn grofweg twee redenen om over te gaan op verkoop: bij een winstgevende positie en een verliesgevende. Het doel is vanzelfsprekende gestoeld op een oude beurswijsheid: maximaliseer de winsten en houd de verliezen beperkt. Bij een winstgevende positie kunnen de volgende vuistregels worden overwogen:
– Wanneer de positie aan bepaalde criteria voldoet, bijvoorbeeld wanneer je goedkoop hebt ingekocht op basis van een lage koers/winst (K/W) verhouding. Op het moment dat de K/W verhouding hoog is, kan worden over gegaan op verkoop van de positie.
– Wanneer het koersdoel is bereikt. Bij de instap van een positie hoort in het trade plan een koersdoel te staan. Als deze is bereikt, stap dan uit de positie en geniet van de welverdiende winst.
– Bij een significante stijging. Soms laat een aandeel of belegging een plotse en grote stijging zien. Neem dan direct winst, want de kans is groot dan anderen hetzelfde doen. Wees ze dus voor!
– Bij verdubbeling van de het aandeel. Sommige -veelal goedkope- aandelen kunnen snel in waarde verdubbelen. Dit geeft vooral een psychologisch effect. De investering is verdubbeld!
Bij een verliesgevende positie gelden de volgende criteria:
– Wanneer de reden waarom je hebt gekocht niet blijkt te kloppen. Uiteraard heb je je huiswerk gedaan op basis waarvan je tot een koop over gaat. Mocht blijken dat je foutieve aannames hebt gedaan, verzin dan geen nieuwe redenen als excuus om de positie aan te houden.
– Schakel emoties Soms daalt een belegging vanwege slecht nieuws en dit roept bij velen een negatieve reacties op om het aandeel te verkopen. In de praktijk herstelt het aandeel echter vaak na verloop van tijd. Het is dus beter om kalm te blijven en geduld te betrachten.
– Teveel emotie. Wanneer een positie teveel op de emoties werkt, stap dan (gedeeltelijk) uit de positie. Een aandeel kan bijvoorbeeld te volatiel zijn of wellicht heb je een te grote positie ingenomen.
– Het bereiken van de stop loss. Net als een koersdoel, bepaal je vooraf een stop loss. Als deze geraakt wordt, stap dan onmiddellijk uit de positie. De stop loss moet uiteraard wel realistisch zijn. Een te krappe stop loss zorgt er namelijk voor dat je vrijwel zeker wordt uitgestopt.