De Amsterdamse beurs heeft woensdag de winsten van een dag eerder niet weten vast te houden en de AEX leverde 0,4 procent in op 434,71 punten.

“Het was een rustige dag met weinig richting gevende cijfers”, zei beleggingsspecialist Tycho Schaaf van online broker Lynx. “De macro-economische agenda was nagenoeg leeg en de enige beweging van enige importantie was de hogere olieprijs dankzij de lagere olievoorraden in de Verenigde Staten.”

Een vat West Texas Intermediate steeg krap 3 procent naar 45,92 dollar en voor een vat Brent moest zelfs 3,5 procent meer worden neergeteld op 47,09 dollar.

In het Verenigd Koninkrijk daalde de industriële productie in maart op jaarbasis met 0,2 procent, waar er op maandbasis echter een stijging van 0,3 procent werd geboekt.

De leidende indicatoren van de OESO gaven aan dat de wereldeconomie de komende maanden stabiel zal blijven groeien in de eurozone en Canada. De indicatoren wezen echter op een groeivertraging in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

“Vooral in Europa is het sentiment na het weekeinde zwak gebleven en ik verwacht dat de risicomijdende verkoopdruk nog wel even zo blijft. Er zijn te weinig stimulerende impulsen”, zei de beleggingsspecialist, die toevoegde dat Wall Street met een minieme stijging zich beter houdt dan de Europese beurzen.

Het muntpaar euro/dollar werd rond sluiting van Euronext hoger verhandeld op 1,1433.

Stijgers en dalers

ArcelorMittal was de sterkste stijger in de AEX en sloot 4,0 procent hoger, nadat het staalconcern bekendmaakte een obligatie van 1,5 miljard euro vervroegd te willen aflossen. Altice won 3,5 procent na licht meevallende kwartaalcijfers. Zowel de omzet als de winstontwikkeling lagen volgens Bryan Garnier iets hoger dan voorzien. Dit was volgens de analisten te danken aan de activiteiten buiten de Franse thuismarkt. In combinatie met de “gezonde” cijfers die Cablevision eerder deze maand publiceerde, zien de vooruitzichten voor Altice voor de tweede jaarhelft er volgens Bryan Garnier goed uit.

Wolters Kluwer steeg 1,3 procent. De update die de uitgever over het afgelopen kwartaal verstrekte, was aanleiding voor KBC Securities om zowel het advies als het koersdoel voor het fonds te verhogen. De analisten spraken van een “solide” autonome omzetgroei in de eerste drie maanden van 3 procent.

ABN AMRO opende ook de boeken, maar sloot juist 2,9 procent lager. De winst van de bank daalde minder sterk dan verwacht. Theodoor Gilissen Bankiers sprak van een “goed kwartaal” voor de bank, maar JP Morgan Cazenove noemde de cijfers “zeker niet” zo sterk als die van ING Groep dinsdag. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco verloor 1,5 procent.

In de Midkap kreeg BAM er in aanloop naar de kwartaalcijfers 1,6 procent bij. Analisten gaan er vanuit dat het bouwbedrijf het kwartaalverlies van vorig jaar nu heeft omgebogen naar een winst in de eerste drie maanden van dit jaar. Een tikkeltje beter nog deed Aperam het met een dagwinst van 2,3 procent. Galapagos werd 2,1 procent duurder.

Vastgoedbedrijf Wereldhave daalde 2,0 procent en sectorgenoot Vastned, dat de boeken opende, ging 1,2 procent terug. Vastned zette naar eigen zeggen goede stappen met de strategie en herhaalde de winstverwachting voor heel 2016. Ook het volatiele OCI behoorde tot de grootste dalers met een koersverlies van 1,8 procent.

Value8 was met 2,8 procent een van de grootste stijgers op de AScX, nadat het bedrijf van CEO Peter Paul de Vries benadrukte niet verlieslatend te zijn en daarbij geen boekhoudkundige trucs uit te halen. Kritiek hierop zorgde vorige week voor een enorme koersafstraffing. Ook Stern Groep deed eveneens goede zaken en steeg 4,9 procent. Dinsdag nabeurs kwam het fonds met kwartaalresultaten en daarnaast keurden aandeelhouders vandaag het dividend van 1 euro per aandeel over 2015 goed. Ordina deed het nog een stapje beter en koerste 5,0 procent in het groen.

De grootste dalers in de AScX waren KasBank en Brunel International met verliezen van iets meer dan 1,5 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street in het rood. De Dow Jones, S&P 500 en Nasdaq index leverden elk zo’n half procent in.?

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.